Cele 45 de miliarde acordate anual de UE prin Politica Agricola Comuna (PAC) provoaca sute de boli de inima si atacuri cerebrale in fiecare an prin promovarea alimentelor bogate in grasimi, potrivit unui studiu britanic publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, informeaza EUobserver.
Subventiile directe pentru fermieri au dus la o supraproductie masiva de lapte si carne de vita in cele 15 state vechi ale Uniunii Europene, adica la consumul in exces a “grasimilor ascunse in mancarurile prelucrate”, se arata in cercetarea Universitatii din Liverpool, aparuta in publicatia OMS.

UE cheltuie aproximativ 16 miliarde de euro pe an pentru promovarea productiei de lapte, din care 500 de milioane de euro sunt pentru reclamele la unt, mai adauga studiul.

Cercetarea arata ca "Politica Agricola Comuna poate acum sa produca haos in sanatatea publica din statele UE si poate sa promoveze dezechilibre in alimentatie prin tipurile de alimente consumate. Acest lucru poate sa fie descris intr-un mod controversat ca un sistem construit sa ucida europenii prin boli de inima".

“Contributia la mortalitatea anuala dinainte de 2004 a PAC a fost de aproximativ 9.800 de decese provocate de bolile de inima si 3.000 de atacuri cerebrale in cadrul UE”, subliniaza studiul. Cele mai multe decese provocate de excese au avut loc in Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie.

Aceste descoperiri au avut loc in conditiile in care statul care detine presedintia UE, Franta, se pregateste sa impuna propunerile de reformare a Politicii Agricole Comune in noiembrie, propuneri prezentate de Comisia Europeana in mai.

O dezbatere pe marginea locului ocupat de PAC in cadrul bugetului general al UE va avea loc anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.