Iranul a testat o arma navala care poate distruge orice vas aflat pe o raza de 300 de kilometri, au anuntat Gardienii Revolutiei, armata ideologica a regimului, citati de agentia de presa FARS, transmite Reuters.
Aceste comentarii intervin in conditiile in care tensiunile dintre jurul programului nuclear iranian s-au amplificat, dupa ce Teheranul nu a respectat sambata un termen neoficial pentru a oferi un raspuns la o propunere formulata de marile puteri.

"Gardienii Revolutiei au testat recent o arma navala cu o raza de actiune de 300 de kilometri, in interiorul careia nicio nava nu va fi in siguranta si va fi trimisa in adancuri", a declarat comandantul corpului militar de elita Mohammad Ali Jafari.

Declaratia intervine dupa ce, in urma cu cateva saptamani, Iranul amenintase ca vasele americane din Golf vor fi printre primele vizate in cazul in care aceasta tara va fi atacata. Teheranul amenintase si ca va inchide stramtoarea Ormuz, cale importanta de transport al petrolului din regiune.

"Regimul sionist exercita presiuni asupra oficialilor de la Casa Alba sa atace Iranul. Daca ei sustin o astfel de stupiditate, Tel Avivul si navele americane din Golful Persic vor fi primele tinte ale Iranului si vor fi distruse", declarase in iulie reprezentantul ghidului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, in cadrul Gardienilor Revolutiei.

Iranul a informat in luna iulie ca a testat mai multe arme, inclusiv o "noua" racheta Shahab-3, o racheta cu raza medie de actiune ce ar putea fi folosita pentru atacarea Israelului. Versiunile mai vechi ale Shahab-3 au o raza de actiune de 1.300 kilometri, dar noua versiune are o raza de 2.000 kilometri, putand de exemplu lovi tinte ca Grecia, Serbia, Romania si Belarus.

De asemenea, Iranul dezvolta o racheta cu combustibil solid numita Ashura, cu o raza de actiune de circa 2.000 kilometri, potrivit Pentagonului.

Oficialii americani si experti independenti au spus ca testele din iulie nu au implicat tehnologie noua si nici macar rachetele de ultima generatie despre care se crede ca exista in arsenalul iranian.
Iranul va primi pana la sfarsitul anului un sistem antiaerian avansat de productie rusa, care ar putea dejuca eventuale atacuri asupra instalatiilor sale nucleare, au declarat miercuri surse israeliene din aparare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.