Un fost lider al paramilitarilor columbieni, Hebert Veloza, a recunoscut intr-un interviu ca el si oamenii din subordinea sa au comis peste 3.000 de crime in zece ani de lupta impotriva gherilelor de extrema-stanga columbiene, transmite NewsIn.
Intr-un interviu publicat duminica de cotidianul El Espectador, Veloza, cunoscut si sub numele de HH, a fost intrebat cati oameni au ucis el si cei din subordinea sa. "Au fost multi, am calculat ca cele doua unitati ale mele au ucis 3.000 de persoane sau mai mult. Multi au fost aruncati in (fluviul) Cauca. Foarte multi", a spus el, adaugand: "Au murit mai multi nevinovati, decat vinovati, dar asa e razboiul".

Fostul lider paramilitar, a carui extradare in Statele Unite pentru trafic de droguri a fost autorizata vineri de Curtea Suprema columbiana, a recunoscut si ca Fortele Unite de Autoaparare din Columbia (AUC, federatie de grupari paramilitare de extrema-dreapta) s-au infiltrat printre traficantii de droguri.
Veloza, care era unul dintre cei mai redutabili lideri ai AUC, a recunoscut ca in lupta impotriva gherilelor de extrema-stanga, a fost sustinut in mod direct sau indirect de inalti oficiali militari si din politie, in special in regiunea bananiera Uraba (nord-vest).

Vineri, senatorul columbian Luis Vives, membru al colaitiei formate de presedintele Alvaro Uribe, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare, dupa ce a fost gasit vinovat de legaturi cu grupari paramilitare. Saizeci de oameni politici au asemenea legaturi, intr-o masura sau alta, dintre care 32 actuali sau fosti membri ai Congresului deja condamnati.

Gruparile paramilitare au fost constituite in urma cu 30 de ani de marii proprietari de terenuri si cu ingaduinta autoritatilor, pentru a apara proprietatile acestora de atacurile Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC) si Armatei Nationale pentru Eliberare (ELN).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.