Saisprezece vamesi au fost ucisi luni luni dimineata intr-un atac cu grenade asupra unui post de frontiera din Xinjiang, regiune musulmana din nord-vestul Chinei, anunta agentia China Noua, citata de AFP.
Atacatorii au lovit postul de frontiera cu un camion si au lansat doua grenade care au provocat o explozie. Alte 16 persoane au fost ranite in atac. Atacatorii au fost ulterior arestati, potrivit agentiei oficiale chineze.

Contactat de AFP, un purtator de cuvant al politiei din Urumqi, capitala acestei regiuni autonome, a afirmat ca nu are nicio informatie referitor la explozie. Regiunea Xinjiang, cu o populatie de opt milioane de persoane si majoritar musulmana, fusese nominalizata de autoritatile chineze drept una dintre principalele preocupari in materie de securitate in timpul Jocurilor Olimpice ce se vor deschide in 8 august.

Recent, o grupare care militeaza pentru independenta regiunii, amenintase cu atentate in timpul olimpiadei, amenintari considerate credibile de expertii americani. Intr-o declaratie video postata pe internat cu data de 23 iulie, un lider militar al Partidului Islamic din Turkestan a revendicat mai multe atentate si a amenintat cu altele, in timpul evenimentului sportiv de la Beijing, informeaza NewsIn.

Potrivit expertilor agentiei private Stratfor, specializata in informatii, Partidul Islamic din Turkestan este o alta denumire folosita pentru Partidul Islamic din Turkestanul de Est (ETIM), grupare separatista uigura care urmareste crearea unui stat independent in regiunea musulmana Xinjiang, din vestul Chinei. Statele Unite, China si alte tari au plasat ETIM pe lista organizatiilor teroriste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.