Expeditii stiintifice, dar si nave militare au fost trimise de Moscova in Oceanul Arctic pentru a obtine un avans in cursa pentru resursele nordice.

Cele 90 de miliarde de barili de petrol, cat adaposteste Oceanul Arctic conform ultimelor estimari, au precipitat “lupta” pentru Polul Nord ce se duce intre statele cu interese in zona.

Rusia, Canada, Danemarca si SUA incearca sa obtina drepturile de forare in regiunea nordica, dar Rusia pare cel mai hotarat stat in a-si impune dominatia. O expeditie a Institutului Geografic din Moscova aduna date stiintifice din regiune pentru a demonstra faptul ca lantul muntos subacvatic Lomonosov este o prelungire a platoului continental rus, ceea ce ar aduce zona sub controlul Moscovei, conform legislatiei internationale. Oamenii de stiinta studiaza si componenta geologica a fundului oceanului, pentru a stabili posibilitatile de forare.

O a doua expeditie sponsorizata de stat urmeaza sa se indrepte catre Cercul Polar luna aceasta. Anul trecut, Canada si SUA trimisesera, la randul lor, expeditii stiintifice in regiune si revendicasera drepturile asupra Pasajului Nord-vestic.

Moscova nu s-a multumit insa cu expeditiile stiintifice. Marina rusa a trimis vase din Flota Nordului, cu baza la Severomorsk, in Oceanul Arctic, relateaza “The Times”. Un distrugator antisubmarin si vasul dotat cu rachete Maresalul Ustinov sunt primele vase militare rusesti care patruleaza zona din 1991 incoace. Moscova sustine ca vasele protejeaza doar pescarii din regiune, dar analisti citati de publicatia britanica sustin ca aceasta este modalitatea prin care Rusia incearca sa obtina un avans in lupta pentru Polul Nord.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.