„Macelarul Bosniei” a reusit sa eludeze justitia internationala in virtutea unui acord cu Washingtonul, sustin fostii oficiali ai sarbilor bosniaci.

Un fost ministru al sarbilor bosniaci a recunoscut public ca a fost martor la acordul dintre Richard Holbrooke si Radovan Karadjici, prin care ultimului i se promitea imunitate in fata justitiei internationale. „Holbrooke mi-a promis oficial ca, daca se va retrage pentru totdeauna din viata politica, Karadjici nu va fi deranjat de Tribunalul de la Haga“, a declarat Aleksa Buha, care a fost pana in 1998 ministru de Externe al Republicii Srpska, entitatea sarba din Bosnia federala.

Buha sustine ca promisiunea lui Holbrooke a fost facuta la Belgrad, in 1996, in timpul unei reuniuni la care au mai luat parte si fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici si alti oficiali, printre care ministrul iugoslav de Externe de atunci, Milan Milutinovici, si alt lider al sarbilor din Bosnia, Momcilo Krajisnik.

Cotidianul sarb „Blic”, in editia de sambata, arata, citand „o sursa bine informata din cadrul serviciilor secrete americane”, ca protectia lui Karadjici ar fi durat pana in 2000, cand CIA a interceptat o convorbire telefonica a sarbului care proba ca acesta incalca acordul fiind implicat in activitatea partidului SDS din Bosnia, formatiune nationalista al carei arhitect fusese inca de la inceputul anilor ‘90.

Protectia oferita de CIA, care insemna o asigurare ca liderul bosniac nu putea fi arestat de alte servicii secrete, cum ar fi cele britanice sau franceze, a incetat cand americanii au descoperit ca Radovan Karadjici conducea personal reuniunile electorale ale partidului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.