Cel putin 145 de persoane, majoritatea femei si copii, au murit calcate in picioare de mii de pelerini in busculada care s-a produs duminica la un templu din nordul Indiei, a declarat agentiei Reuters un oficial cu rang inalt al politiei statului Himachal Pradesh.
Busculada s-a produs la templul Naina Devi, unde mii de credinciosi se adunasera in cadrul unui festival religios care incepuse sambata.

In momentul busculadei, credinciosii hindusi, cantand imnuri religioase, se aflau pe cararea stramta, care se intinde pe circa 4 kilometri si duce catre templul situat in varful unui deal. Politia spune ca s-ar putea ca pelerinii sa fi intrat in panica dupa ce ploile torentiale au facut sa se desprinda cateva pietre din zidul ridicat de-a lungul drumului. Credinciosi au inceput sa o ia la fuga in jos pe alee, iar in inghesuiala produsa s-a rupt balustrada de fier de pe marginea drumului, iar femeile si copiii au fost calcati in picioare, a declarat Daljit Singh Manhas, un oficial cu rang superior al politiei statului.

Potrivit AFP, accidentul s-a produs cand balustrada a cedat sub presiunea greutatii pelerinilor, provocand caderea multora dintre ei pe scarile stramte si abrupte care duc spre templu, iar acest incident a fost urmat apoi de scene de panica.

Martorii oculari spun ca oamenii au sarit peste balustrada rupta si peste corpuri pentru a se salva. Copii s-au desprins din mana mamelor si au fost zdrobiti sub picioarele pelerinilor speriati. "Multi copii si femei strigau dupa ajutor si am vazut oameni rostogolindu-se pe panta dealului", a declarat un pelerin. "Se auzise ca se pravalesc stanci peste noi si am fugit la fel ca ceilalti", a mai spus martorul ocular.
"Avem confirmarea ca au murit 145 de persoane", a declarat agentiei Reuters Daljit Singh Manhas, director general adjunct al politiei statului Himachal Pradesh. "Am gasit opt pana la zece pietre care au cazut si probabil au speriat oamenii, provocand busculada", a declarat el.

Cel putin 40 de copii si 45 de femei se numara printre persoanele decedate, au anuntat politia si oficiali ai departamentului sanatatii. Autoritatile spun ca cel putin 48 de oameni au fost raniti, dar acest bilant ar putea fi mai mare, pentru ca zeci de victime au fost internate si in clinici private. Oamenii au luat cu asalt spitalele cautandu-si rudele ranite.

Mai mult de 10.000 de oameni incercau sa ajunga la templu cand a inceput busculada, iar politia a facut eforturi disperate sa tina situatia sub control.

Imaginile prezentate de televiziuni infatisau papuci, imbracaminte sfasiata, sacose cu flori si ofrande imprastiate pe cararea stramta ce ducea catre templul din varful dealului. .

Corpurile victimelor zaceau unele peste altele pe drumul care duce catre edificiul religios, au declarat martorii. Interventia echipelor de salvare a fost stanjenita de ploaie, potrivit AFP.

Circa 50.000 de pelerini pe zi erau asteptati la acest festival care urma sa dureze o saptamana, insa pelerinii au fost mult mai numerosi duminica. Multe dintre victime sunt originare din statul vecin Panjab.
Busculadele la temple in timpul sarbatorilor religioase sunt frecvente in India. In ianuarie 2005, o busculada care s-a produs in timpul unui pelerinaj hindus in districtul Satara, la 300 kilometri sud de Bombay, s-a soldat cu moartea a 265 de persoane, reaminteste Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.