Patru bunkere, din cele aproximativ 7.000, construite de ocupatia nazista pe coasta de N-V a Danemarcei, sunt cercetate de specialisti danezi si germani dupa ce au fost gasite complet mobilate de niste copii, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Descoperirea este de senzatie pentru arheologi pentru ca aceste patru bunkere, acoperite de dune din 1945, au iesit la suprafata in aceasta primavara in urma unei furtuni puternice care a maturat plaja. In plus, erau complet echipate, cu paturi, scaune, mese, sisteme de comunicatii, precum si obiecte personale ale soldatilor care au locuit in ele.

Armata germana a construit aproximativ 7.000 de bunkere pe coasta de N-V a Danemarcei pentru a preveni o invazie a Aliatilor dinspre Marea Nordului, insa, din cate se stia, ele au fost golite de danezi, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pentru a recupera fierul si alte materiale de care aveau nevoie.

Cele patru bunkere descoperite in mai de doi copii de 9 ani care se jucau pe plaja reprezinta o exceptie.

Aceasta descoperire este "unica in Europa", afirma Bent Anthonisen, un specialist danez in istoria europeana a bunkerelor. In cateva zile arheologii au scos la iveala cizme, sosete, lenjerie de corp, bocanci, un borcan cu mustar, o sticla de tarie, carti si timbre cu figura lui Hitler. Acestea din urma au fost folosite de soldati, potrivit lui Anthonisen, pentru a le trimite cadouri familiilor lor la Craciunul din 1944.

"E ca si cum soldatii germani ar fi plecat ieri", spune un alt expert, Tommy Cassoe. In interiorul unui bunker de 20 de metri patrati, au trait, timp de cinci ani, noua soldati si comandantul lor.

Mediatizarea acestei descoperiri a facut ca plaja de la Krylen sa devina o atractie pentru mii de turisti, in special nemti si danezi.

"Acest gen de descoperire insufla o noua viata istoriei si fascinatiei pe care a exercitat-o mereu ultimul razboi", potrivit unui cotidian danez local, citat de AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.