Curtea Europeana a Drepturilor Omului acuza Bulgaria pentru relele tratamente aplicate de politie unui arestat, batut si obligat sa stea o noapte in picioare, cu catuse la maini, informeaza AFP

Vasil Kimov Petrov, fotograf si muzician de la Sofia, va primi 10.000 de euro daune morale, judecatorii de la Strasbourg estimand ca a fost supus la tratamente inumane si degradante "de o gravitate considerabila". Decizia se refera si la durata excesiva si lipsa de eficienta a procesului intentat de Petrov, care a durat peste sapte ani.

In februarie 1998, Petrov a fost dus la politie sub suspiciunea de agresiune sexuala asupra unui model, in atelierul sau.

Legat cu catuse de o teava de deasupra capului sau toata noaptea, el a fost batut cu bastonul, pumnii si picioarele de catre politisti. Reclamantul afirma de asemenea ca a fost legat timp de o ora de gratiile unei usi, in asa fel incat nu putea sa stea drept.

Eliberat provizoriu, el a fost examinat de un medic legist care a constat leziuni corporale ce confirmau afirmatiile sale.

In 29 mai 1998, el a depus plangere pentru rele tratamente comise de trei politisti. Parchetul a respins plangerea pentru lipsa de dovezi, pe motiv ca politistii in cauza au negat acuzatiile. Decizia a fost anulata in apel. In septembrie 2005, un tribunal de la Sofia a pus capat procedurii penale impotriva politistilor din cauza prescrierii faptelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.