Rapoartele critice ale Comisiei Europene privind coruptia din Bulgaria si suspendarea a peste 800 de milioane de euro din fondurile destinate acestei tari, au provocat o scadere a increderii populatiei in Guvern, potrivit unui sondaj, citat de AFP, conform NewsIn.
Doar 13% din populatie mai sustine Guvernul, fata de 24% in februarie, potrivit unui sondaj al institutului MBMD efectuat intre 25 si 28 iulie. Mai mult de un bulgar din trei (37%) este favorabil ideii alegerilor anticipate, cu 11% mai mult fata de luna februarie.

"La 19 ani dupa sfarsitul comunismului, opinia publica revine la punctul de plecare, care se carateriza printr-o neincredere in institutii", explica politologul Mira Ianova, presedintele MBMD.

Nemultumirea este alimentata de o inflatie record, care a atins 14,7% in iunie, cea mai ridicata de dupa 1997-1998, a adaugat ea.

Potrivit unui Eurobarometru recent, putin peste jumatate dintre bulgari (51%) au incredere in Comisia Europeana.

Pe de alta parte, doar 17% se declara optimisti fata de viitor, fata de 26% in februarie, numarul pesimistilor urcand de la 33% la 41%, constata institutul MBMD.

Un bulgar din doi este pesimist cu privire la viitorul tarii, in timp ce doar 13% se declara optimisti cu privire la directia in care se indreapta Bulgaria.

Pe langa suspendarea fondurilor, dupa dezvaluirea neregulilor si conflictelor de interese, Bruxelles-ul a mentionat saptamana trecuta "gravele dificultati ale autoritatilor bulgare" de a "indeplini progrese reale in sectorul reformei judiciare si luptei impotriva coruptiei si crimei organizate".

"Vestile de la Bruxelles i-au indignat pe bulgari, care regreta ca imaginea tarii a fost compromisa", a comentat Ianova.




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.