Presedintele Traian Basescu va efectua astazi o vizita de lucru la Roma, la invitatia presedintelui Consiliului de Ministri al Italiei, Silvio Berlusconi, informeaza Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, cu prilejul vizitei vor fi abordate teme de actualitate pe agenda bilaterala, precum si teme de interes comun de pe agenda internationala, informeaza NewsIn.

Pe 18 iulie, presedintele Traian Basescu declara ca discutiile cu guvernul italian referitoare la masurile pe care statul din peninsula le va lua pentru combaterea imigratiei legale sunt inca in evolutie. "Pozitia mea este o pozitie in interesul romanilor. Punct. Deocamdata discutiile intre mine si Guvernul italian nu sunt definitivate, sunt in evolutie", a spus presedintele. "Partea romana nu poate fi de acord cu discriminarea niciunui cetatean al sau, daca este vorba despre un proces de discriminare", a mai adaugat seful statului.

Basescu a respins tototata speculatiile din presa italiana potrivit carora el ar fi de acord cu amprentarea romilor. Astfel, potrivit unui articol din cotidianul La Repubblica, ministrul italian de interne, Roberto Maroni, ar fi sugerat ca presedintele Traian Basescu este de acord cu politica amprentarii romilor din Italia, intrucat, spre deosebire de premierul Calin Popescu Tariceanu, nu ar fi ridicat obiectii privitoare la politica Romei fata de taberele de nomazi. Basescu a precizat ca nu a discutat niciodata cu ministrul italian de interne, Roberto Maroni, si a pus pe seama unei erori gazetaresti afirmatiile din cotidianul citat.
Senatul italian a aprobat recent pachetul de masuri controversate pentru combaterea imigratiei ilegale propus de Guvern in urma cu doua luni, facand astfel adoptarea lor definitiva dupa un vot al deputatilor, care a avut loc la 15 iulie.

Noua lege a fost denuntata de stanga, de asociatiile catolice, de grupurile pentru drepturile omului si de instantele europene. Ea prevede mai ales crearea delictului de imigratie ilegala, ce poate fi sanctionat cu sase luni pana la patru ani de inchisoare. Mai prevede, de asemenea, suplimentarea cu o treime a pedepselor prevazute in cazul condamnarii unui imigrant ilegal, expulzari mai facile si o pedeapsa de sase luni pana la trei ani de inchisoare pentru proprietarii care isi inchiriaza locuintele unor imigranti ilegali.

Cea mai criticata masura de catre politicienii romani si europarlamentari este amprentarea romilor. Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, membru al partidului populist si xenofob Liga Nordului, a anuntat in iunie ca va trimite forte de ordine in taberele de nomazi din Peninsula pentru a lua amprentele digitale ale tuturor ocupantilor lor, adulti si copii, adaugand ca nu e vorba de o inregistrare pe criterii etnice, ci de "o garantie suplimentara pentru protectia drepturilor lor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.