Romii din Finlanda, majoritatea din Romania, risca sa ramana fara copii daca ii trimit la cersit, iar autoritatile finlandeze cer statului roman sa ia masuri pentru a impiedica exodul comunitatii rome, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
Aurelia nu-si mai ia cu ea fetita de 4 ani la cersit pe strazile din Helsinki. Femeia roma in varsta de 35 de ani este prea speriata ca micuta i-ar putea fi luata si preluata de stat.

Finlanda ia masuri impotriva romilor care isi scot copiii la cersit, amenintand sa trimita mamele si micutii inapoi in tara de origine sau sa-i puna pe copii in grija statului. Obiectivul este protejarea copiilor, spun autoritatile. Insa grupurile pentru drepturile omului spun ca aceasta decizie, aplicata de la sfarsitul lui 2007, este una dintre cele mai dure masuri din Europa impotriva romilor si constituie o forma de santaj care divizeaza familiile, in loc sa le protejeze.

Finlanda nu este singura care introduce masuri considerate discriminatorii fata de romi. De aceea, Comisia Europeana le-a cerut statelor membre sa ofere oportunitati mai bune romilor, carora deseori nu li se dau sanse egale pentru a avansa social.

Multi dintre romii din estul Europei, comunitate estimata la 9-12 milioane, au plecat in state occidentale mai bogate, dar in multe cazuri au gasit doar neglijare, discriminare si saracie. De exemplu, guvernul italian a fost aspru criticat din cauza planului de amprentare a romilor, inclusiv a copiilor, ca parte a combaterii infractionalitatii. Criticii spun ca masura duce la o si mai mare discriminare etnica si incalca regulile UE.

Ministrul finlandez pentru migrare si afaceri europene, Astrid Thors, a aparat pozitia tarii sale, spunand ca autoritatile trebuie sa reactioneze atunci cand copiii sunt in pericol. "Incercam sa actionam in interesul copilului. Poate fi problematic, dar este si foarte bine ca oamenii care vin aici sa stie ca acest lucru este o regula", a subliniat ea.

Aurelia cerseste in continuare, dar nu-si mai ia fetita cu ea. "Sa cersesc este mai bine decat sa nu am ce manca la mine in tara" spune ea. "Unii dintre prietenii mei au plecat, pentru ca au auzit ca este posibil sa li se ia copiii. Eu nu am de ales. Nu am cum sa-mi sustin mai bine familia de acasa", explica ea.

Guvernul estimeaza ca circa 10.000 de romi traiesc in Finlanda, dar numarul ar putea fi mult mai mare. Majoritatea vin din Romania si Bulgaria, care au aderat la UE in 2007. Cei recent sositi dorm in multe cazuri in corturi si rareori au acces la ingrijiri medicale. Prin lege, romii nu pot fi deportati decat in cazul comiterii unei infractiuni grave, iar cersitul nu este ilegal.

Cand cersetorii romi au aparut pentru prima data pe strazile din Helsinki, anul trecut, au provocat reactii aprinse in presa locala, subliniindu-se astfel o anumita intoleranta fata de straini. Romii nu sunt singurul grup care se confrunta cu discriminarea in Finlanda, unde oamenii au fost de multe ori ostili fata de straini, pana cand au aparut semne ca economia va avea de suferit, daca tara nu adopta o atitudine mai primitoare.

Cu o clima dura si o limba dificila, Finlanda incearca acum sa atraga imigrantii, din cauza imbatrinirii accelerate a populatiei sale si a penuriei de mina de lucru. Populatia acestei tari este de circa 5,3 milioane si sunt circa 122.000 de straini, mai ales din Rusia si Estonia. Chiar daca numarul romilor care cersesc in Finlanda este inca mic - mai putin de 100 - politia spune ca au inceput sa devina mai organizati si mai agresivi. In plus, prezenta copiilor romi i-a indignat pe unii dintre finlandezi.

Outi Parkkinen, o mama care locuieste la Helsinki, spune ca nu poate accepta sa impartaseasca vina pentru copiiii pe care ii vede dormind pe strazi la temperaturi de sub 0 grade. "Oamenii spun ca Finlanda nu este deschisa imigratiei. Oare ar trebui sa permitem riscul ca unii dintre acesti copii sa moara?", intreaba ea.

Thors a spus ca Romania trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru integrarea comunitatii sale de romi si sa impiedice exodul romilor spre alte tari.

Si alte tari nordice au inceput sa ia actiuni dure, mai ales de cand numarul cersetorilor romi a inceput sa creasca. Plangerile privitoare la agresivitatea cersetorilor din Oslo i-a facut pe politicienii norvegieni sa discute despre interzicerea cersetoriei, anul trecut. Cu toate ca propunerea a esuat, este din nou deschisa dezbaterii, dupa ce noi grupuri de cersetori romi, mai ales din Romania, au inceput sa ajunga in cel mai scump oras european.

In urma cu cinci ani, Danemarca a incercat sa-i duca pe micutii romi in clase speciale si sa ia ajutorul de somaj de la parinti, daca nu-si trimiteau copiii la scoala, dar ambele practici au fost calificate drept ilegale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.