Un raport sustinut de 36 de organizatii umanitare si pentru drepturile omului dat publicitatii joi cere mai multor state, printre care si Romania, sa furnizeze elicoptere fortelor de mentinere a pacii din Darfur, aceste tari dispunand de aparate "care se prafuiesc in hangare", relateaza NewsIn.

Raportul, stabilit de Thomas Withington, un specialist al apararii si aviatiei militare, citeaza India, Ucraina, Cehia, Italia, Romania si Spania ca tarile cele mai in masura sa furnizeze elicoptere.
"Numai ele, aceste sase tari, ar putea furniza o flota estimata la mai mult de 70 de elicoptere, adica de patru ori mai mult decat numarul cerut de MINUAD", forta ONU-UA de mentinere a pacii in Darfur, potrivit raportului.

Conflictul din Darfur, unde din 2003 se confrunta fortele guvernamentale sustinute de militiile arabe cu miscarile rebele, s-a soldat cu 300.000 de morti. MINUAD, care ar trebui sa ajunga la 26.000 de oameni, nu are acum decat o treime din aceste efective. Subechipata, ea a fost de mai multe ori vizata de atacuri sangeroase. MINUAD spune ca are nevoie de 18 elicoptere pentru a asigura protectia civililor.

"NATO si principalele tari ce contribuie la flota ONU au aproape 140 de aparate care ar putea fi puse la dispozitia ONU in vederea desfasurarii pe rand pentru operatiuni de mentinere a pacii", potrivit raportului.

"Multe dintre aceste elicoptere se prafuiesc in hangare sau participa la spectacole aeriene, cand ar putea salva vieti in Darfur"
, potrivit raportului intitulat "Tradarea MINUAD de catre comunitatea internationala". "Tarile capabile sa furnizeze aceste elicoptere trebuie sa o faca imediat, iar membrii Consiliului de Securitate, mai ales cei cinci membri permanenti, trebuie sa inceapa o diplomatie concertata pentru a garanta acest lucru", subliniaza textul.

Introducerea este semnata de laureatul premiului Nobel pentru Pace Desmond Tutu, de fostul trimis special al ONU Lakhdar Brahimi si de fostul presedinte american Jimmy Carter, precum si de sotia lui Nelson Mandela, Graca Machel. "Acum este momentul sa se actioneze. Vremea scuzelor si explicatiilor a trecut de mult", scriu ei.

Printre grupurile care sustin raportul figureaza coalitia "Save Darfur" si "Aegis Trust", dedicata luptei impotriva genocidului.

Dand exemplu atacul de la 8 iulie din Darfur, in care sapte soldati MINUAD au murit, raportul spune ca lipsa elicopterelor impiedica forta sa asigure operatiuni de salvare, dar analistii se intreaba daca MINUAD, in cazul in care ar fi bine echipata, ar putea asigura securitatea unei regiuni in care se amesteca grupuri rebele gata sa se scindeze, militii, banditi si se inregistreaza conflicte tribale. Altii spun ca a critica membrii comunitatii internationale mascheaza sursa problemei, guvernul sudanez blocand sosirea trupelor unora dintre tari si retinand echipamentele in Port Sudan.

MINUAD este esentiala "in a ajuta la stabilizarea situatiei", potrivit raportului. "Daca se va permite un esec al MINUAD, el ar afecta toate eforturile comunitatii internationale si ar intarzia orice perspectiva de pace pentru mai multi ani", conchide textul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.