Intr-o decizie emisa impotriva a cinci romi acuzati ca au agresat jandarmi, judecatoarea tribunalului din Felgueiras, Ana Gabriela Freitas, i-a calificat pe acuzati drept "persoane negativ vazute din punct de vedere social, perfide, total dependente de stat, pe care il rasplatesc prin nesupunere si atentand la integritatea fizica si morala a agentilor sai".

Comentand conditiile de trai ale celor cinci, magistrata a spus ca aceste conditii "sunt proaste, nu din cauza spatiului fizic in sine, ci din cauza stilului de viata al etniei lor".

Miercuri seara, federatia asociatiilor de romi din Portugalia a anuntat ca va face totul pentru ca magistrata sa fie "sanctionata". "Ne-am saturat de discriminari", a spus purtatorul sau de cuvant, Brno Goncalves, afirmand ca "atunci cand un rom ajunge la tribunal, el este deja condamnat".

Inaltul comisar pentru imigratie si dialog intercultural, Rosario Farmhouse, a denuntat comentariile "care tin de xenofobie", precizand ca este in curs de analizare o plangere la Consiliul superior al magistraturii, arata NewsIn.

Cei cinci romi au fost condamnati la inchisoare. Ei au fost arestati la 7 ianuarie 2006 in cursul unei interventii a jandarmeriei, care intentiona sa puna capat unei petreceri in cartierul respectiv. Avocatul lor a spus ca va face apel si a denuntat "stigmatizarea" comunitatii de romi, estimata la circa 50.000 de persoane in Portugalia.