Generalul Jaruzelski, in varsta de 85 de ani, care era doar ministru al apararii in 1970, "nu avea un cuvant prea mare de spus, pentru ca atunci primsecretarul Partidului Comunist facea legea", a motivat Walesa, in fata tribunalului regional din Varsovia. "Potrivit zvonurilor de atunci, militia a tras asupra muncitorilor, nu armata", a adaugat el.

Desi Walesa si Jaruzelskiau fost inamici, si-au dat mana inaintea audierii asa cum fac, prin cuvintele lui Wales, "un general si caporal".

Lech Walesa, in varsta de 65 de ani, a asistat la proces in calitate de martor, avand in vedere ca a participat in decembrie 1970 la revolta muncitorilor de pe litoralul Marii Baltice, care s-au soldat oficial cu circa 50 de morti, impuscati de politie si armata.

Generalul Jaruzelski si mai multi responsabili de rang inalt ai regimului comunist sunt judecati pentru implicare in masacrul din 1970, intr-un proces interminabil, care a inceput de mai mult de zece ani.
Fostul dictator comunist este judecat in paralel din aprilie 2007 pentru "crime comuniste", pentru ca a impus stare de asediu in Polonia in 1981. El risca o pedeapsa cu inchisoarea de zece ani.

Wojciech Jaruzelski a fost in functie din 1981 pana in 1989. El a reprimat in 1981 miscarea Solidaritatea a lui Lech Walesa, care a devenit in 1980 primul sindicat independent din lumea comunista. Jaruzelski a facilitat totusi tranzitia democratica a Poloniei, acceptand in 1989 sa imparta puterea cu opozitia anticomunista, reprezentata de Solidaritatea, inainte de a se retrage in 1990.