Romania, Ungaria, Austria, Spania, Italia, Slovenia, Luxemburg si Grecia au adresat scrisori in acest sens Executivului european, insarcinat sa pregateasca o propunere, potrivit NewsIn.

Comisia Europeana a anuntat ca nu a primit inca aceste scrisori.

Decizia de a recurge la cooperarea consolidata, o premiera in Uniunea Europeana, fusese anuntata de ministrii de justitie ai celor opt tari initiatoare la o reuniune de la Bruxelles din 25 iulie. Mecanismul va fi activat pentru a trece peste veto-ul Suediei fata de propunerile Comisiei Europene destinate sa ajute cuplurile binationale europene ce se confrunta cu legislatia complexa, diferita si uneori restrictiva, a statelor membre in acest domeniu.

Obiectivul este de a determina legea carui stat se aplica si care este jurisdictia competenta pentru a pronunta divortul unui cuplu format din doi cetateni din state membre diferite sau care locuiesc pe teritoriul unui al treilea stat membru UE.

"Vom examina (cererea de cooperare consolidata) fara tabu-uri, dar vrem sa vedem care sunt toate consecintele pe care aceasta le presupune", declarase comisarul pentru justitie, Jacques Barrot.

In UE sunt efectuate anual 350.000 de casatorii binationale si sunt pronuntate 170.000 de divorturi, potrivit ministrului francez al justitiei, Rachida Dati.