Un inalt responsabil din CIA s-a intalnit recent la Islamabad cu oficiali pakistanezi pentru a cere explicatii despre legaturile dintre serviciile de informatii pakistaneze si militantii islamisti din zonele tribale, a informat miercuri cotidianul New York Times, citat de AFP.

Citand surse din armata americana si din CIA, cotidianul afirma ca deplasarea din luna iulie a directorului adjunct al CIA, Stephen Kappes, indica adoptarea unei linii mai dure fata de legaturile intretinute de Pakistan cu militantii responsabili de violentele din Afganistan, mai ales cu puternica retea islamista condusa de Maulavi Jalauddin Haqqani. La inceputul anului, armata americana a cerut fortelor pakistanze sa atace reteaua lui Haqqni in zonele tribale.

"A fost un mesaj foarte exact prin care le spuneam ca stim ca exista o relatie nu doar intre Haqqabni si servicii de informatii, ci si intre alti militanti si ISI (Agentia de informatii militare pakistaneze), iar noi consideram ca ei pot face mai si vrem sa facem mai mult", a declarat un responsabil de rang inalt, potrivit NewsIn.

Cotidianul considera ca intalnirea care a avut loc la Islambad poate insemna ca relatiile dintre CIA si serviciile secrete pakistaneze "ar putea fi pe cale sa se deterioreze".

Un responsabil american a declarat ca nu exista dovezi ale unei sustineri oficiale din partea responsabililor pakistanezi pentru gruparea al-Qaida, dar ca exista "ingrijorari reale de mai mult timp fata de o legatura intre Pakistan si reteaua Haqqani, care are, evident, relatii cu al-Qaida".

Aceste informatii apar in conditiile in care premierul pakistanez, Yusaf Raza Gilani, s-a intalnit luni la Washington cu presedintele american George W. Bush si i-a cerut sa nu actioneze "unilateral" impotriva militantilor din zonele tribale pakistaneze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.