Guvernul bulgar, dominat de socialisti, a supravietuit astazi unei motiuni de neincredere depuse de opozitie dupa ce Comisia Europeana a suspendat sute de milioane de euro destinate acestei tari din cauza coruptiei larg raspandite, transmite NewsIn.

Coalitia formata din trei partide, care are o majoritate clara in Parlamentul de 240 de locuri, a reusit sa impiedice adoptarea motiunii, a sasea de la venirea sa la putere in 2005. Motiunea a esuat cu 150 de voturi impotriva si doar 84 pentru.

Opozitia de dreapta a criticat Guvernul pentru ca nu a reusit sa asigure gestionarea transparenta a proiectelor cu finantare europeana, ceea ce a dus la suspendarea a sute de milioane de euro destinate acestei tari, cea mai saraca dintre membrele UE. Fondurile ar fi trebuit sa fie folosite la modernizarea infrastructurii si agriculturii invechite.

In cele doua rapoarte din 23 iulie, unul pe justitie si unul pe gestionarea fondurilor europene, Comisia Europeana subliniase ca "gravele deficiente observate la nivelul capacitatilor administrative si judiciare (...) impiedica Bulgaria sa profite pe deplin" de fondurile europene si suspendase o parte dintre acestea.

Potrivit presei bulgare, pana in prezent au fost blocate 880 de milioane de euro din fondurile de preaderare destinate Bulgariei, din programele ISPA, SAPARD si PHARE. UE suspendase deja, in ultimele luni, o parte dintre aceste fonduri destinate Bulgariei din cauza unor nereguli descoperite in cadrul sistemului pentru audit si control.

Bruxelles-ul a confirmat si suspendarea acreditarilor a doua dintre agentiile bulgare de plati ale fondurilor UE, Unitatea centrala de finantare si contractare PHARE a Ministerului de Finante si la Agentia executiva PHARE a Ministerului Dezvoltarii Regionale si a Lucrarilor Publice. Aceste doua agentii de plati nu mai au dreptul de a aloca bani din programele UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.