Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a promulgat,miercuri, legea aprobata de Congres pentru salvarea pietei imobiliare, in contextul in care sechestrele se inmultesc iar valoarea proprietatilor scade, relateaza Reuters.
Legea prevede inclusiv acordarea de credite de urgenta pentru salvarea marilor banci ipotecare din SUA. In pofida faptului ca s-a opus unei prevederi care ofera 4 miliarde de dolari statelor americane, pentru cumpararea proprietatilor sechestrate, Bush nu s-a mai opus proiectului de lege, intrucat contine numeroase reforme cheie pentru piata imobiliara.

"Vrem sa cream noi autoritati, ca sa imbunatatim increderea si stabilitatea de pe piete si sa oferim o supraveghere mai buna pentru bancile ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto.

"Administratia federala pentru proprietati - The Federal Housing Administration - va incepe sa implementeze noile politici, menite sa ajute cat mai multe familii americane care merita sa isi pastreze casele", a adaugat Tony Fratto.

Congresul american a aprobat saptamana trecuta un proiect de salvare a pietei imobiliare, prin care ofera finantare de urgenta bancilor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac si infiinteaza un fond de 300 miliarde dolari, care sa ajute sute de mii de proprietari. In conditiile in care sechestrele au ajuns la un record, in care vanzarile de case stagneaza iar valoarea proprietatilor este foarte scazuta, America se confrunta cu cele mai grave probleme imobiliare de la Marea Criza incoace.

Temerile ca Fannie Mae si Freddie Mac, cele mai mari banci ipotecare din SUA, ar putea da faliment au creat nervozitate pe pietele internationale la inceputul lunii si au determinat administratia Bush sa ia masuri de urgenta, ca sa sustina increderea investitorilor. Bancile au pierdut recent miliarde de dolari ca urmare a unor credite ipotecare neperformante, iar cotatia actiunilor a fost sanctionata pe pietele de capital, deoarece investitorii nu sunt siguri ca bancile au suficient capital. Unele voci, insa, spun ca proiectul de lege al anului electoral va contribui la o temperare a crizei imobiliare, dar nu ii va pune capat.

“Avem o piata imobiliara care a suferit un atac de cord, iar acest proiect de lege este ca un fel de resuscitare”
, a estimat analistul David Abromowitz de la institutul de cercetare American Progress din Washington.

Grupul National Community Reinvestment Coalition, alcatuit din 600 de comunitati de investitii si grupuri de dezvoltare, a estimat ca anul acesta 2,5 milioane de familii din Statele Unite se vor confrunta cu sechestre asupra proprietatilor detinute


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.