Un cutremur cu magnitudinea de moment de 5,4 grade a zguduit marti regiunea Los Angeles, potrivit Institutului american de geofizica (USGS), dar autoritatile nu au anuntat victime sau pagube materiale majore.
Cutremurul de pamant, care a durat circa 20 de secunde, a fost resimtit in intreg sudul Californiei pana la Las Vegas, in statul vecin Nevada, la 400 de kilometri departare. Seismul a fost urmat de 27 de replici in prima ora de la producerea sa, a declarat Kate Hutton, seismolog la Institutul de tehnologie din California (Caltech), citata de AFP.

Cladirile inalte din Los Angeles au fost zgaltaite, dar nu exista informatii despre pagube materiale majore sau eventuale victime, potrivit Reuters. Totusi, un purtator de cuvant de la Departamentul de pompieri din Los Angeles declarase ca este vorba despre "un eveniment seismic major".

"Eram in garaj, lucram la calculator. Deodata, am simtit ca se curbeaza garajul. Apoi a inceput sa se zgaltaie (...), a fost asa de violent, ca am cazut din scaun", a declarat pentru CNN un locuitor din Anaheim Hills, la 35 de kilometri sud de Chino Hills. Televiziunea ABC7 a prezentat imagini cu obiecte rasturnate, care cazusera de pe etajere in magazine.

Institutul american de geofizica (USCG) a revizuit magnitudinea de moment a seismului din sudul Californiei la 5,4 grade, dupa ce initial anuntase o magnitudine de 5,6 grade, pe care apoi a modificat-o la 5,8 grade.

Si adancimea la care s-a produs cutremurul a fost usor modificata, la 13,7 kilometri, de la 12,3 kilometri cat se anuntase anterior. Epicentrul a fost localizat in apropiere de Chino Hills, la circa 46 de kilometri est de centrul civic din Los Angeles, iar martorii spun ca seismul a fost resimtit puternic in regiunea invecinata Orange County, dar s-a simtit si in zone mai indepartate din sud, pana la San Diego.
Pe scara magnitudinii de moment folosita de USGS, un cutremur de 6 grade este considerat puternic. Scara magnitudinii de moment este direct legata de parametrii seismului (suprafata si grad de alunecare a faliei). Cutremurele cu magnitudinea 5 sunt considerate moderate, dar pot provoca pagube materiale considerabile.

Seismul de marti s-a produs la ora locala 11.42 (21.42, ora Romaniei) si a determinat zeci de persoane sa iasa afara in strada. La 20 de minute dupa cutremur, televiziunea locala ABC7 transmitea imagini cu elevi care iesisera din scoli adunandu-se in curtile institutiilor scolare si pe terenurile de sport, a informat AFP. Potrivit Reuters, autoritatile au evacuat si Primaria orasului, unde consiliul municipal se intrunise in sedinta. Cutremurul a clatinat lustrele salii.

Multi dintre cei care au iesit in strada s-au intors in cladiri dupa circa 15 minute.

Expertii afirma ca linia de falie provoaca un asemenea cutremur de pamant o data la fiecare 150 de ani. Ultima mare catastrofa de acest tip s-a petrecut in 1857.

Los Angeles este cel mai populat oras din California si a doua aglomeratie urbana - ca populatie - din Statele Unite. Potrivit unor statistici din anul 2000, circa 3,6 milioane de oameni locuiau in Los Angeles, insa populatia zonelor urbane din Los Angeles si San Diego este in prezent de peste 16 milioane de locuitori, potrivit AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.