Cel putin 20 de persoane au primit ingrijiri medicale la fata locului, in urma ciocnirilor inregistrate marti seara la Belgrad intre fortele de politie si tineri manifestanti, majoritatea suporteri extremisti de fotbal, cu ocazia unui miting de sustinere a lui Radovan Karadzici, potrivit NewsIn.
Incaierarile au izbucnit marti seara, in jurul orei locale 21.45 (22.45, ora Romaniei), intre cateva zeci de tineri si politie, care a recurs la gaze lacrimogene si gloante de cauciuc. Incidentele au avut loc in centrul capitalei Serbiei, unde se organizase un miting de sustinere a lui Radovan Karazdici, fostul lider politic al sarbilor bosniaci, arestat in urma cu cateva zile la Belgrad si care urmeaza sa fie transferat la Haga, pentru a fi judecat pentru genocid si crime de razboi.

Tinerii manifestanti, majoritatea huligani avand majoritatea fetele mascate, erau extrem de mobili si provocau fortele de ordine aruncand cu diverse obiecte in directia politistilor. Canalul de televiziune B92 a prezentat imagini cu un politist sprijinit de cativa colegi, care era evacuat catre o ambulanta.
Fortele de ordine au replicat si cu tiruri cu gloante de cauciuc.

Circa 20 de persoane au primit ingrijiri la fata locului, a anuntat televiziunea de stat sarba, care nu a precizat daca este vorba despre manifestanti sau politisti. Potrivit televiziunii B92, au fost raniti 15 politisti si 13 civili, intre care un cameraman al unei televiziuni spaniole. La randul sau, agentia oficiala Tanjug informeaza ca au fost internate la urgenta 28 de persoane, insa nu au rani grave.

Tulburarile au inceput in momentul in care a luat cuvantul Tomislav Nikolici, liderul Partidului Radical Sarb (ultranationalist) care a avut initiativa convocarii in Piata Republicii a acestui miting de sprijin pentru Karadzici.

Nikolici a cerut imediat oamenilor sa dea dovada de calm. "Nu faceti asta, copii. Nu ne-am adunat aici pentru asta. Nu noi vrem sa distrugem Belgradul, ci Boris Tadici", presedintele tarii, a spus Nikolici adresandu-se multimii.

Politia spune ca la miting s-au adunat 16.000 de oameni. Ei au scandal numele lui (Ratko) Mladici, liderul militar al sarbilor bosniaci, aflat inca in libertate, ale lui Karadzici, Seseli (fostul lider al radicalilor, judecat la TPI), Milosevici (fostul presedinte, decedat la TPI). Manifestantii au adresat insulte presedintelui Boris Tadici.

Ambasada SUA avertizase cetatenii americani sa stea departe marti seara de strazile din centrul Belgradului. Securitatea a fost intarita la cateva obiective-cheie din oras, iar fortele de ordine au urmat procedura obisnuita pentru reuniunile publice cu risc ridicat recurgand inclusiv la inregistrare video si fotografierea participantilor la miting.

Mai multe ambasade din zona, in special cele ale Statelor Unite si Croatiei, fac obiectul unei protectii speciale a fortelor de ordine, ca si sediul televiziunii publice sarbe. La Ambasada Statelor Unite de la Belgrad s-au inregistrat grave incidente in timpul manifestatiilor de dupa proclamarea independentei Kosovo, iar autoritatile sarbe au fost atunci acuzate ca nu au luat suficiente masuri pentru a proteja reprezentanta diplomatica.

Tensiunea era palpabila in Piata Republicii imediat dupa inceperea mitingului, unde un grup de 100-150 de tineri foarte agresivi a sosit agitand un imens drapel sarb si un portret al lui Radovan Karadzici. "Va vom ucide", proclama o banderola, in timp ce o alta ameninta: "Boris Tadici, Serbia iti pregateste funeraliile, esti terminat".

Manifestatia este prima de amploare a opozitiei nationaliste de la anuntul arestarii fostului lider al sarbilor bosniaci, in 21 iulie. De o saptamana, la Belgrad au loc proteste zilnice fata de arestarea lui Radovan Karadzici, dar nu au reunit decat cateva sute de persoane.

Radovan Karadzici este considerat inca de multi sarbi un "erou" pentru actiunile sale din timpul razboiului din Bosnia (1992-1995), in timp ce justitia internationala l-a inculpat pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi pentru aceleasi fapte.

Opozitia nationalista a intrat intr-un con de umbra dupa victoria fortelor proeuropene la alegerile legislative din 11 mai si formarea unui guvern la care participa si socialistii fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, el insusi mort intr-o celula a tribunalului de la Haga. Opozitia miza pe acest protest pentru a-si face din nou auzita vocea.

Unul dintre liderii SRS, Aleksandar Vucici, a recurs la o retorica agresiva, declarand ca aceasta manifestatie are drept obiectiv sa denunte "regimul tradator si dictatorial" al presedintelui proeuropean Boris Tadici. "Obiectivul este rezistenta fata de regimul actual", a declarat el unui cotidian de marti, invitand participantii sa manifesteze in liniste.

Belgrad, 29 iulie 2008


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.