Los Angeles-ul a fost zguduit de un cutremur puternic urmat de 27 de replici, in prima ora de la producerea sa. Desi, cutremurul cu magnitudinea 5,4 grade a durat aproximativ 20 de secunde, autoritatile nu au anuntat victime sau pagube materiale majore

Cutremurul care s-a produs la ora locala 11.42 (21.42, ora Romaniei), a fost resimtit in intreg sudul Californiei pana la Las Vegas, in statul vecin Nevada, la 400 de kilometri departare, a declarat Kate Hutton, seismolog la Institutul de tehnologie din California (Caltech), citata de AFP.

Cladirile inalte din Los Angeles au fost zgaltaite, dar nu exista informatii despre pagube materiale majore sau eventuale victime, relateaza Reuters. Totusi, un purtator de cuvant de la Departamentul de pompieri din Los Angeles declarase ca este vorba despre "un eveniment seismic major".

"La ora actuala, n-as spune, in pofida puterii acestui cutremur de pamant, ca sunt raniti in regiunea Los Angeles sau in regiune", a declarat la CNN primarul orasului, Antonio Villaraigosa.

Spaima unui cutremur care sa lase in urma un numar important de victime, este insa reala printre americani. California este traversata de unele dintre cele mai active falii seismice din lume, de aceea, oamenii de stiinta estimeaza ca sunt 70% sanse ca un asemenea fenomen sa se produca in urmatorii 30 de ani.

Expertii afirma ca linia de falie provoaca un asemenea cutremur de pamant o data la fiecare 150 de ani.

Fenomenul ar deveni echivalentul unei adevarate catastrofe pentru americani, tinand cont ca Los Angeles este cel mai populat oras din California si a doua aglomeratie urbana - ca populatie - din Statele Unite.

Potrivit unor statistici din anul 2000, circa 3,6 milioane de oameni locuiau in Los Angeles, insa populatia zonelor urbane din Los Angeles si San Diego este in prezent de peste 16 milioane de locuitori, informeaza AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.