Guvernul italian a starnit o noua polemica dupa cea declansata de amprentarea romilor. Executivul italian a validat un proiect care autorizeaza desfasurarea a cel putin 3.000 de militari in marile orase, cu obiectivul declarat de a consolida siguranta pe strazi, informeaza NewsIn.

Aceasta masura, care face parte din "pachetul de siguranta" dorit de seful Guvernului Silvio Berlusconi va intra in vigoare la 4 august pentru o durata de aproximativ sase luni, relateaza AFP.

Militarii provin in majoritate din corpul carabinierilor, dar si din marina si aviatie. O treime dintre ei vor asigura protectia obiectivelor "sensibile" sau "strategice" (ambasade, monumente, etc), o alta treime va participa la patrule comune cu politia in marile orase, iar restul vor fi desfasurati in centrele unde sunt dusi imigrantii clandestini arestati.

In ceea ce priveste marile orase, 195 de soldati vor fi desfasurati de exemplu la Roma, 170 la Milano si 150 la Napoli, au precizat ministrul de interne Roberto Maroni si al apararii Ignazio La Russa intr-o conferinta de presa.

Un numar de 51 de obiective considerate "sensibile" de autoritati se afla la Roma, 20 la Milano si unul la Napoli, dar activitatile sau specificul acestor obiective nu au fost facute publice. Potrivit Reuters, militarii vor ajuta si la paza Vaticanului, a catedralei de la Milano, a statiilor de tren, ambasadelor si altor obiective care ar putea face obiectul unor atacuri militante.

Stanga si sindicatele politistilor denunta aceasta masura, acuzand Guvernul Berlusconi de "demagogie securitara" si ca incearca sa "militarizeze" marile orase.

"Vom avea cate un militar la zece comune si ce vreti sa faca, mai mult decat sa mearga la o cafea cu politistul de la colt? (Autoritatile) isi bat joc de populatie. Un militar nu poate nici macar sa faca un proces verbal", a spus unul dintre sefii opozitiei, Antonio Di Pietro, de la partidul Italia Valorilor, citat de AFP.

Potrivit Reuters, Di Pietro a spus ca masurile vor fi la fel de eficiente precum "a te spala pe fata cu apa murdara" si o modalitate de a ascunde problemele pe care le are politia, afectata de reduceri bugetare.
"Nu este o militarizare a oraselor, ci o initiativa care se naste din nevoia de a da cetatenilor o mai buna perceptie a securitatii", a replicat Maroni, pentru care stanga are "o conceptie ideologica a securitatii, adica tot ce face Guvernul Berlusconi este gresit".

Militarii nu vor avea putere de politie judiciara, ci pot doar sa aresteze suspecti prinsi in flagrant delict.
Desfasurarea armatei italiene in orase nu are decat un singur precedent. In 1992, dupa atentatele mafiote care i-au costat viata pe judecatorii Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, Guvernul a trimis soldati pe strazile principalelor orase din Sicilia. Operatiunea a durat din iulie 1992 pana in iulie 1998.

"Trimiterea armatei pe strazi este doar un exercitiu de imagine, care insa risca sa se intoarca impotriva" guvernantilor, a spus Marco Minniti, ministru de interne al cabinetului din umbra format de stanhga italiana, citat de Reuters. "Soldati patruland in centrele oraselor care sunt cele mai mari atractii turistice ale noastre - aceasta nu este o invitatie prea frumoasa catre Italia, in momentul de varf al sezonului turistic", a adaugat el.

Imigratia s-a impus printre primele teme ale agendei politice italiene, in urma unui val de infractiuni violente comise de imigranti, care au determinat Guvernul sa ia masuri legislative. Saptamana trecuta, Guvernul a declarat stare de urgenta pentru a face fata fluxului de imigranti ilegali, acordand prerogative sporite politiei si autoritatilor locale.

Abordarea noului Guvern in ceea ce priveste imigratia si minoritatile - in special cea roma - a declansat criticile aspre ale Vaticanului, organizatiilor pentru drepturile omului si unor institutii europene.

Intr-un raport de marti, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, s-a declarat ingrijorat de "un curent de rasism si xenofobie in Italia, vizandu-i in primul rand pe romi, sinti si imigranti din alte tari europene".

Ministerul italian de Interne a catalogat temerile lui Hammarberg drept "complet nefondate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.