Comitetul Olimpic International (IOC) va investiga posibila cenzura a serviciului de internet oferit reprezentantilor media in timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, a anuntat seful biroului de presa, Kevan Gosper, potrivit NewsIn.

China, care a promis presei aceeasi libertate a articolelor despre Jocurile Olimpice pe care au avut-o si la editia anterioara, si-a relaxat regulile care guverneaza media straina, in ianuarie anul trecut.

In ciuda acestor noi reguli, care sunt programate sa expire in octombrie, media straina din China s-a plans de hartuire, iar Human Rights Watch a lansat un raport la inceputul lunii in care se mentioneaza ca anagajamentele nu au fost respectate de China.

Incercarea de a folosi reteaua internet la Centrul de presa pentru a accesa site-ul Amnesty International, care a lansat un raport luni, in care ataca China pentru ca nu a respectat angajamentele legate de drepturile omului la Jocurile Olimpice, nu a avut succes.

Gosper a spus ca IOC va studia orice ar putea afecta munca reporterilor prezenti la Jocurile Olimpice.
"Toate aceste lucruri sunt un motiv de ingrijorare si le vom investiga, insa preocuparea noastra este ca media sa poata scrie despre Jocuri cum au facut si la editiile anterioare", a spus acesta reporterilor Reuters.

"Unde exista probleme vom discuta cu Comitetul de Organizare a Olimpiadei de la Beijing (BOCOG)", a declarat Gosper.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe din China, Liu Jianchao, a spus ca media ar trebui sa poata sa acceseze internetul ca de obicei, insa a mentionat ca site-urile legate de Falun Gong, miscarea spirituala pe care China o considera un cult, vor fi blocate.

"In privinta site-urilor legate de Falun Gong, cred ca stiti ca Falun Gong este un cult care a fost interzis prin lege si ne vom mentine aceasta pozitie", a spus Liu intr-o conferinta de presa.

Acesta a sugerat ca dificultatile pe care le-au intampinat in accesarea unor site-uri ar putea fi cauzate de probleme ale site-urilor in sine.

"Sunt anumite probleme cu multe site-uri care fac dificila accesarea lor din China", a adaugat Liu.

"Atitudinea noastra este cea de a asigura ca jurnalistii straini sa aiba acces constant la informatii in China, pe durata Jocurilor Olimpice", unde sunt asteptati peste 20.000 de jurnalisti.

"Dupa cum am mai spus, China este un stat in care cenzura este prezenta in media, insa avem garantat accesul liber si activitatea libera a mass media pe perioada Jocurilor Olimpice", a spus Gosper. "Acum suntem in perioada Jocurilor" a adaugat acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.