UE a decis sa astepte o evaluare a procurorului Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie asupra cooperarii Belgradului cu justitia internationala, inainte de a aproba intrarea in vigoare a unui acord de apropiere semnat deja cu Serbia, potrivit NewsIn.
Acest lucru nu se va intampla mai devreme de luna septembrie.

Ministrii europeni de externe salutasera, saptamana trecuta, arestarea fostului lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici, inculpat pentru genocid de catre TPI si aflat in asteptarea transferului la Haga. Ei au ezitat totusi sa indeplineasca asteptarile Belgradului si sa il recompenseze imediat aproband intrarea in vigoare a Acordului de Stabilizare si Asociere semnat in aprilie.

Acest acord, primul demers spre integrarea, la un moment dat, in blocul european, a fost semnat in aprilie, dar nu va putea intra in vigoare decat daca autoritatile sarbe coopereaza deplin cu TPI.

Ministrii i-au insarcinat pe ambasadorii tarilor lor sa studieze aceasta problema la ultimele lor reuniuni, inaintea vacantei de vara. Astazi, la ultima reuniune de acest gen prevazuta inainte de luna septembrie, ambasadorii au apreciat ca este preferabil sa mai astepte.

Ambasadorii vor lua decizia dupa transferul efectiv al lui Karadzici la Haga si dupa deplasarea prevazuta a procurorului TPI Serge Brammertz la Belgrad, pentru evaluarea gradului de cooperare al Serbiei cu serviciile sale, a explicat un diplomat european. Astfel, UE nu va lua decizia asteptata de Serbia inainte de luna septembrie, a precizat el.

Unele state membre, in special Olanda, ezita sa aprobe intrarea in vigoare a acordului cu Serbia atata vreme cat fostul lider militar al sarbilor din Bosnia, Ratko Mladici, inculpat si el pentru genocid, nu va fi prins.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.