Presedintele rus Dmitri Medvedev l-a numit printr-un decret cu data 26 iulie. Numirea intervine in conditiile unor relatii tensionate intre cele doua tari, din cauza scutului antiracheta in Europa si ambitiei Moscovei de a redeveni o putere internationala.

Kisliak, in varsta de 57 de ani, viceministru de externe din 2003, conducea delegatia rusa in negocierile celor sase puteri (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie, Germania) in dosarul nuclear. El il inlocuieste pe Iuri Usakov, ambasador timp de noua ani la Washington, devenit in iunie colaborator apropiat al premierului Vladimir Putin.

Nominalitarea lui Usakov in postul de numar doi al administratiei guvernului a fost interpretata drept un semn al dorintei lui Putin de a-si consolida atributiile in materie de politica externa.

Kisliak, diplomat din 1977, a lucrat la diverse ambasade ale URSS, mai ales in SUA si la ONU. Dupa caderea URSS, el a condus departamentul pentru securitate si dezarmare din Ministerul de Externe, apoi a devenit reprezentantul permanent al Rusiei la NATO (1998-2003), apoi unul dintre viceministrii de externe.