Noua membre ale Uniunii Europene s-au opus propunerilor directorului general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy, privind ajungerea la un compromis si s-au reunit in aceasta seara la Geneva pentru a stabili o pozitie comuna, a declarat o sursa italiana, citata de AFP.

Lamy inaintase o serie de cifre privind cele doua capitole cheie ale negocierilor de la Geneva, privind liberalizarea schimburilor comerciale: agricultura si produsele industriale. Propunerile au fost prezentate principalelor puteri comerciale: Statele Unite, UE, Brazilia, India, China, Australia si Japonia.

Intrunirea, care s-a incheiat seara, a avut loc la sediul misiunii italiene din cadrul OMC, in prezenta negociatorilor din Italia, Franta, Irlanda, Polonia, Ungaria, Grecia, Portugalia, Lituania si Cipru.

Romania impreuna cu Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Polonia, si-au exprimat criticile mai mult sau mai putin dure, in timp ce Cipru, Spania si Bulgaria si-au mentinut pozitia rezervata.

Purtatorul de cuvant al ministrului delegat al comertului din Italia, Adolfo Urso, a declarat ca aceste tari au fost denumite "clubul voluntarilor" si ca reuniunea de luni seara este "o reuniune politica, inainte de intrunirea consiliului ministrilor europeni ai comertului, de marti".

"A fost o intrunirea foarte importanta", a adaugat purtatorul de cuvant al ministrului italian dupa incheierea sedintei ministrilor celor noua state, fara a da detalii legate de concluziile discutiilor.

Potrivit unei surse italiene, "exista numeroase tensiuni in cadrul negocierilor, mai ales in legatura cu accesul pe pietele emergente, precum China, India si Brazilia".

Propunerea de compromis prezentata de directorul general al OMC, Pascal Lamy, este considerata "foarte dezechilibrata, Europa oferind mult, poate prea mult, si obtinand in schimb foarte putin", a spus aceeasi sursa.

Premierul italian, Silvio Berlusconi, si-a exprimat din nou preocuparea in ceea ce priveste "lipsa progresului" in cadrul negocierilor OMC, asupra liberalizarii pietelor mondiale.

Primul ministru francez, François Fillon, a solicitat astazi Comisiei Europene sa demareze o actiune decisiva in cadrul negocierilor liberalizarii schimburilor comerciale in cadrul OMC, precizand ca, pentru Franta, "proiectul actual nu este acceptabil".

Tarile membre ale Uniunii Europene au afisat sambata divergente fata de noile propuneri de compromis, inaintate vineri de catre Lamy, fata de care anumite state, in special Franta, s-au aratat extrem de ostile.

Franta, Ungaria si Lituania, au fost cele mai critice, respingand compromisul ca baza de negocieri, potrivit unei surse europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.