"Presedintele Bush a acceptat recomandarea ministrului armatei de a aproba condamnarea la moarte a soldatului Ronald A. Gray, confirmand condamnarea pronuntata de Curtea Martiala pentru multiple acuzatii de crima si viol, fapte comise cand acesta era in armata", a spus un purtator de cuvant al Casei Albe.

Gray a fost declarat vinovat pentru patru crime si opt violuri in 1988 de catreun tribunal militar si a fost condamnat la moarte, condamnare care implica semnatura presedintelui, pentru a intra in efect. Spre deosebire de presoanele judecate de Curtea civila, militarii americani nu pot fi executati decat cu acordul presedintelui.

"Cu toate ca aprobarea condamnarii la moarte a unui membru al armatei este o decizie serioasa si grea pentru comandantul suprem, presedintele a considerat ca natura acestui caz justifica aceasta condamnare", potrivit sursei.

Ultimul presedinte care a autorizat executarea unui soldat american a fost Dwight D. Eisenhower in 1957. John F. Kennedy, ultimul presedinte care ar fi trebuit sa se pronunte pe tema unei executii, in 1962, a preferat sa comute condamnarea la moarte in inchisoare pe viata.