Sute de persoane, supravietuitori ai lagarului de concentrare de la Dachau, din sudul Germaniei, au luat parte la ceremoniile prin care este aniversata eliberarea sa, in urma cu 60 de ani.

Pana la intrarea in lagar a trupelor americane, pe 29 aprilie 1945, la Dachau si-au pierdut viata in jur de 30.000 de persoane. Soldatii americani au dat peste mii de cadavre scheletice si zeci de mii de detinuti numai piele si os.

Dachau, situat in apropiere de Munchen, a fost primul lagar construit de nazisti, in martie 1933, functionand timp de 12 ani. Lagarul de la Dachau a constituit astfel prototipul celorlalte lagare de concentrare.

Intre 1933 si 1945 aici au fost internate peste 200.000 de persoane, mai intai oponenti politici ai regimului, ca apoi sa fie adusi prizonieri de razboi.
La o zi dupa ce lagarul era eliberat, pe 30 aprile 1945, Hitler se sinucidea, in bunkerul sau din Berlin.
La ceremoniile comemorative, arhiepiscopul de Munchen, cardinalul Friedrich Wetter, a declarat ca "la Dachau demnitatea umana a fost calcata in picioare". El a declarat ca nu e suficienta comemorarea si ca oamenii trebuie sa faca in asa fel incat sa nu se mai repete niciodata ororile naziste.

"Ceremonia starneste in mod inevitabil o emotie profunda", a declarat generalul francez Andre Delpech, unul din supravietuitori.
Insa ziua aleasa pentru marcarea eliberarii lagarului de la Dachau a starnit controverse printre gruparile evreiesti din Germania, deoarece cade in aceiasi zi cu Pastele evreiesc. In timpul sarbatorii, credinciosilor nu le este permis sa-si paraseasca orasul de resedinta, ceea ce a insemnat ca multi nu au putut lua parte la ceremonii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.