Transferul lui Radovan Karadzici la tribunalul pentru crime de razboi de la Haga va fi facut in secret, pentru a evita mediatizarea si protestele planuite de nationalisti in sprijinul fostului lider sarb bosniac, transmite Reuters.

Karadzici, care este inculpat pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi in timpul conflictului bosniac din 1992-1995, a fost arestat saptamana trecuta la Belgrad si se afla in prezent intr-o inchisoare din capitala sarba, in asteptarea transferarii la Haga.

Surse din serviciile de securitate afirma ca exista zeci de optiuni pentru a-l transfera fara a atrage atentia. Printre propuneri figureaza folosirea unor vehicule camuflate, transferarea lui in zori sau plecarea unor false convoaie de la inchisoare spre aeroport, pentru a pacali echipele de televiziune.
"Doar zece oameni din Serbia stiu exact ce se va intampla", a declarat o sursa guvernamentala pentru Reuters, in timp ce o alta a declarat ca transferarea lui Karadzici nu va fi transformata intr-un spectacol public. "Se va face cat mai discret posibil".

La momentul arestarii, Karadzici locuia la Belgrad, avea infatisarea complet schimbata si practica medicina alternativa. Despre primii ani in care s-a ascuns se stiu destul de putine, dar presa a scris ca ar fi trait deghizat in preot ortodox in manastiri retrase din munti, o viata secreta protejata de nationalistii din armata si politie.

Multi nationalisti il considera pe Karadzici un erou si au planuit un protest de masa marti, impotriva extradarii si judecarii sale la Haga.

Noul guvern prooccidental sarb este nerabdator sa il transfere la Haga cat mai curand, pentru a evita tensiunile si protestele, dar momentul transferului depinde de recursul depus de avocatul lui Karadzici.
"Nu am primit recursul cu posta de astazi si este aproape sigur ca nu va sosi astazi", a declarat un purtator de cuvant al tribunalului pentru crime de razboi de la Belgrad, care se va pronunta asupra recursului. "Termenul pentru recurs nu este specificat. Curtea decide cat timp va astepta", a adaugat purtatorul de cuvant.

Oficialii sarbi spun ca recursul nu are sanse de succes si poate cel mult sa amane tranferul. Surse guvernamentale spun ca recursul va fi respins imediat ce va primit, iar instanta va elibera foarte rapidd ordinul de extradare.

Avocatul lui Karadzici, Svetozar Vujacici, crede ca autoritatile vor incerca sa il trimita pe Karadzici la Haga inainte de protestul anuntat de nationalisti pentru marti. "Guvernul face tot posibilul sa il extradeze la Haga inainte de protest. Scopul lui Radovan si al meu este ca acest lucru sa nu se intample", a spus el, recunoscand ca transferul nu mai poate fi amanat pentru multa vreme.

Fratele lui Karadzici, Luka, a fost vazut intrand in inchisoarea unde se afla acest cu doua costume, unul de culoare inchisa si unul de culoare deschisa.

"Va avea nevoie de ele la Haga. Va fi trimis, fara indoiala, la Haga, intrebarea este cand anume", a spus avocatul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.