Sefii de stat si de guvern ai NATO nu respecta angajamentele pe care si le-au luat la summitul de la Bucuresti in ceea ce priveste demersurile de formare si intarire a trupelor afgane, factor ce poate influenta deznodamantul razboiului, sustine generalul NATO John Craddock , potrivit FT Deutschland.
"De indata ce incepem sa formam trupe, ne impotmolim si picam in nas", a spuns comandantul fortelor NATO din Europa, John Craddock, in timpul unei vizite de inspectie in Afganistan, scrie Financial Times Deutschland, informeaza NewsIn.

"Colegii mei trimit scrisori, eu dau telefoane, apoi dau si ei telefoane, scriu si eu. De aceea sunt frustrat", a afirmat Craddock, amintind ca statele membre NATO au facut anumite promisiuni la Bucuresti, care acum nu sunt respectate.

Generalul se refera la unitatile de pregatire si antrenament pentru armata de aparare afgana. Aceste unitati trebuie sa fie formate din 25 pana la 30 de soldati si sunt destinate dezvoltarii armate afgane, pentru o lupta consolidata impotriva talibanilor si a al-Qaida. Dintre cele 73 de astfel de unitati lipsesc 19.

Alcatuitrea armatei afgane este un factor decisiv in ceea ce priveste sansele misiunii NATO pentru Afganistan ISAF (International Security Assistance Force) de a castiga acest razboi.

Un document sceret adoptat la summitul de la Bucuresti stabiste o legatura, potrivit Financial Times, intre cresterea numarului soldatilor afgani si retragerea trupelor NATO. Situatia militara din Afganistan este foarte dificila. Pentru prima data, in luna iunie, au fost omorati in Afganistan mai multi soldati straini decat in Irak. Printre cei 45 de morti, 27 au fost americani si 13 erau britanici.

Militarii din trupele ISAF din sud, citati de FT, sustin ca trupele talibane vor putea fi invinse numai cu un numar sporit de soldati. In plus, insurgentii si-au schimbat strategia: nu mai ataca obiectivele militare, ci pe cele civile. Soselele si cladirile oficiale construite de comunitatea internationala sunt acum mult mai frecvent tinta atacurilor teroriste.

"Nu mai functioneaza ecuatia potrivit careia acolo unde exista un drum, avem un taliban mai putin. Intre timp constatam ca acolo unde noi construim va ataca un taliban", a comentat generalul Craddock.
Lipsa de finantare a trupelor afecteaza si sistemul logistic, constata Financial Times. De exemplu, elicopterele de interventie pentru Afgansiatn au baza in Cehia. "Am echipamente si materiale de care e mare nevoie aici, dar acestea sunt blocate pe undeva", explica Craddock. "Nu am bugetul necesar pentru a transporta materialele aici. Sunt necesare 4,5 milioane de euro pentru ca acestea sa ajunga la timp. Am plecat iar sa strang banii. Cei 4,5 milioane de euro pot fi considerati o suma mare, dar atat costa numai aparatele de aer conditionat achizitionate intr-o vara pentru ministerele apararii", subliniaza Craddock.

La aceasta situatie se adauga, potrivit unor surse militare citate de FT, faptul ca Germania are in vedere amanarea trimiterii unor avioane de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) pentru Afganistan, in cazul unei posibile cereri din partea NATO. Germania ar urmari, potrivit unor surse din NATO, evitarea unor certuri interne si a unor tensiuni pe perioada verii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.