Un actor israelian de origine irakiana joaca rolul principal intr-un miniserial despre viata fostului dictator Saddam Hussein, pe care regizorul il considera, intr-o anumita masura, un erou tragic, relateaza Reuters.
Igal Naor, care joaca rolul lui Saddam, a scapat ca prin urechile acului, la un moment dat, de o racheta lansata de armata fostului dictator. Insa pentru el nu a fost o razbunare sa accepte rolul principal din "House of Saddam", un serial BBC/HBO despre regimul de 24 de ani al lui Hussein, care este difuzat in Marea Britanie incepand de miercuri. In loc de asta, actorul de 50 de ani care a crescut in apropiere de Tel Aviv, crede ca experienta sa legata de conflictele si complexitatea vietii in Orientul Mijlociu si faptul ca a fost un copil crescut ca un arab in Israel, dupa ce familia lui a parasit Bagdadul, sunt un avantaj pentru acest rol.

"Pe strada, toata lumea vorbea irakiana. Era 'micul Bagdad' din apropiere de Tel Aviv", a spus el, vorbind despre cartierul in care a crescut si care era plin de evrei irakieni care s-au mutat in Israel dupa infiintarea acestui stat. "Pot sa inteleg mult mai bine decat un actor britanic, de exemplu, sau decat unul american, ce este acest om si mediul in care traia", a declarat Naor pentru Reuters prin telefon. "Aceasta este zona mea, Orientul Mijlociu, Irakul. Pot sa inteleg lucruri precum nevoia de onoare, de mandrie. Traiesc intr-un mediu de razboi si sange".

El isi aminteste cum o racheta lansata de Irak asupra Israelului in 1991, in timpul primului razboi din Golf, declansat de invazia irakiana din Kuwait, a aterizat la mica distanta de locul unde se afla. "Pentru ca eram israelian, el era inamicul. In 1991, o racheta pe care a trimis-o la Tel Aviv a cazut la 50 de metri de casa mea, cu tone de explozibil. Din nefericire, noua nu ni s-a intamplat nimic", a explicat el, adaugand insa: "Nici nu-l iubea, nici nu-l uram".

Naor, care a jucat in filme hollywoodiene precum "Munchen" sau "Rendition", a respins ideea ca faptul de a distribui rolului lui Saddam unui israelian va starni controverse. "Suntem actori, artisti. De ce ar trebui sa fim israelieni, libanezi sau egipteni?". Desi el nu a avut parte de reactii negative in tara sa, au existat asemenea reactii fata de el si mai ales fata de colegul sau Amr Waked, in tara de origine a acestuia, Egipt.

Miniserialul "House of Saddam", care are patru parti si este cofinantat de BBC si HBO, este povestea regimului lui Saddam din 1979, cand a venit la putere, pana la capturarea sa de catre fortele americane intr-o ascunzatoare subterana, la sfarsitul anului 2003.

Scopul regizorului Alex Holmes, care a contribuit si la scrierea scenariului, a fost sa ajute spectatorii sa inteleaga omul demonizat in Occident pentru invadarea Kuwaitului, sfidarea diplomatiei si regimul dur instaurat in tara sa. "Ceea ce sper este un pic de intelegere, lucru care difera putin de simpatie", a explicat Holmes pentru Reuters. "Oamenii ar putea sa il inteleaga un pic mai bine si acesta este scopul nostru".

Clipurile de promovare a filmului, realizat in Tunisia in 2007, il prezinta pe Hussein ca pe un politician machiavelic care comploteaza sa obtina puterea, ca un om de familie iubitor, un lider care a vrut tot ce este mai bun pentru Irak, dar si ca pe un om care nu are incredere nici in cei mai apropiati oameni. Atmosfera generala din cercurile apropiate ale lui Saddam este una de paranoia, provocata de Revolutia Islamica din Iranul vecin si exacerbata de intrigile de curte din palatele sale opulente.

"Ma feresc sa spun ca este un erou tragic shakespearian, dar povestea lui este oricum, intr-o anume masura, o tragedie, nu numai una personala, ci si a Irakului si irakienilor. Era monstruos, sangeros si crud, dar este intr-un fel un erou tragic", a explicat regizorul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.