Chisinaul ar putea ramane fara apa potabila, in cazul viiturile puternice care sunt asteptate pe Nistru din Ucraina inunda o statie de captare si pompare ce alimenteaza capitala Republicii Moldova, informeaza site-ul unimedia.md

Compania face apel catre locuitorii municipiului Chisinau pentru a-si face din timp rezerve importante de apa potabila, utilizind toate posibilitatile de care dispun.

Potrivit unui comunicat emis de aceasta institutie, ca urmare a conditiilor meteo din ultimele zile, nivelul apei raului Nistru a atins deja cote alarmante si nu este exclus ca, pe parcursul zilei de luni, Republica Moldova sa se confrunte cu doua viituri puternice de apa, asteaptate din Ucraina.

"In aceste conditii, nu este exclus riscul de inundare a minei verticale a Statiei de captare si pompare nr. 1, situata in orasul Vadul lui Voda, care va atrage dupa sine sistarea transportarii apei din raul Nistru spre municipiul Chisinau si suburbii. Furnizarea apei catre consumatori, in acest caz, va fi organizata cu mari intreruperi de timp", se precizeaza in comunicatul companiei.

Societatea a anuntat, pe de alta parte, ca cele peste 60 de fantani din zona supusa riscului de inundatie au fost deja conservate pentru a nu fi inundate de apele de suprafata, care pot afecta resursele acvatice subterane. "Necesitatile stringente de apa vor fi suplinite din rezervele de apa inmagazinate anterior in rezervoare speciale de apa potabila din dotare si din fantanile arteziene active ale intreprinderii", se spune in comunicatul societatii "Apa-Canal Chisinau".

Un prim bilant al inundatiilor produse in urma revarsarii raului Nistru in nordul Republicii Moldova indica peste 200 de case inundate, dintre care 40 au fost distrruse. De asemenea, plaja de la Vadul lui Voda a fost acoperita integral de apa. Potrivit ministrului de interne, Valentin Mejinschi, peste 500 de persoane au fost evacuate si adapostite in scoli si gradinite.

Ucraina si Romania au fost pana in prezent cel mai puternic afectate de inundatiile produse in ultimele zile. In Ucraina, au murit 22 de persoane, iar in Romania patru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.