71% dintre irlandezi se opun organizarii unui nou referendum pe tema Tratatului de la Lisabona, potrivit unui sondaj, relateaza AFP.
Dintre irlandezi, 71% resping ipoteza unui nou scrutin, dupa victoria celor care au spus "Nu" (53%) la referendumul din 12 iunie, potrivit sondajului publicat de un centru de cercetare, Open Europe, cu sediul la Londra, potrivit NewsIn.

Doar 24% dintre respondenti sunt favorabili organizarii unui nou referendum. Dintre cei care si-au exprimat opinia, 62% considera ca ar vota "Nu" in cazul unui nou scrutin, iar 34% ar putea vota "Da".

Aceste cifre arata ca numarul celor care resping tratatul ar putea creste in eventualitatea in care irlandezii ar fi chemati din nou la vot, potrivit Open Europe. Sondajul arata ca 17% dintre cei care au votat in favoarea tratatului in iunie ar fi dispusi sa voteze impotriva lui, fata de 6% invers.

Un alt fapt semnificativ este ca, dintre persoanele care nu au mers la vot in iunie, 57% spun ca sunt dispuse sa voteze "Nu", fata de doar 26% care ar spune "Da". 67% sunt de acord cu faptul ca "politicienii europeni nu respecta votul irlandezilor", iar 61% resping ideea ca "daca celelalte 26 de state membre ratifica tratatul, si Irlanda ar trebui sa-si schimbe opinia si sa sustina tratatul". 53% dintre irlandezi sunt mai putin inclinati sa voteze in favoarea premierului Brian Cowen la urmatoarele alegeri legislative, daca va organiza un nou referendum.

"Liderii europeni, care incearca sa forteze Irlanda sa voteze din nou fac un joc periculos, iar Brian Cowen si-ar putea pune in pericol viitorul politic daca va cere un nou vot", a declarat directorul Open Europe, Neil O'Brien. "Parand sa forteze mana alegatorilor, politicienii europeni determina multi oameni sa se orienteze in tabara celor care au respins tratatul", spune el.

Sondajul a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 1.006 persoane, in perioada 21-23 iulie, dupa incheierea vizitei la Dublin a presedintelui francez Nicolas Sarkozy. Presedintele francez a fost nevoit sa dezminta, in timpul vizitei, ca ar fi spus ca irlandezii trebuie sa voteze din nou Tratatul de la Lisabona, si a dat asigurari ca nicio solutie nu le va fi impusa.

Irlanda este singura tara din UE obligata prin Constitutie sa organizeze un referendum pentru tratatul european. Celelalte 26 de state membre UE il ratifica pe cale parlamentara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.