Beijingul intentioneaza sa interzica circulatia pentru 90% dintre masinile particulare si sa inchida mai multe uzine, intr-un ultim efort de a reduce negura care acopera cerul capitalei chineze cu doar cateva zile inainte de Jocurile Olimpice, potrivit presei, relateaza nEsIn.
Luni, vizibilitatea ramanea redusa la cateva sute de metri, in pofida circulatiei alternative aplicata de la 20 iuilie (o zi pentru numerele de inmatriculare pare, urmatoarea pentru cele impare). Municipalitatea ar putea anunta astfel masuri mai stricte, potrivit China Daily. Unul dintre scenarii ar fi interzicerea circulatiei pentru 90% dintre masinile particulare in timpul JO, potrivit ziarului.

Insa, potrivit lui Li Xin, un responsabil al Biroului pentru mediu, acest plan ar putea fi aplicat cu o zi sau doua inainte de inceperea JO (8-24 august). "Vom aplica un plan de urgenta cu 48 de ore inainte de JO, daca se constata o deteriorare a calitatii aerului", a spus el.

Duminica, un purtator de cuvant al autoritatilor pentru mediu a recunoscut ca masuri mai restrictive, "in prezent in pregatire", sunt necesare, dar nu a facut precizari. Un sistem de circulatie alternativa, care aminteste de cel "cu sot-fara sot" folosit in Romania in anii '80, in timpul lui Nicolae Ceausescu, a intrat in vigoare in urma cu doua saptamani la Beijing pentru a evita poluarea si aglomeratia in timpul Jocurilor Olimpice. Noua regula, care se aplica pana la 20 septembrie, face parte dintr-o campanie mai ampla destinata sa amelioreze calitatea aerului intr-unul dintre cele mai poluate orase din lume, care de obicei este invaluit intr-o ceata iritanta. Beijingul se pregateste sa gazduiasca 10.000 de atleti.

In anii '80 si in Romania a functionat un sistem similar in traficul rutier, care se aplica insa numai duminica autovehiculelor proprietate personala. Acestea puteau circula alternativ, in functie de ultima cifra (para-impara) a numarului de pe placuta de inmatriculare. Motivatiile erau insa de natura economica, la fel ca si rationalizarea benzinei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.