Bombardirerele strategice ale Aviatiei ruse, capabile sa lanseze rachete nucleare, s-ar putea realimenta pe teritoriul cubanez

Unul din „raspunsurile militare” prin care Moscova anuntase ca va replica instalarii scutului antiracheta al SUA in Polonia si Cehia ar putea fi folosirea teritoriului cubanez pentru realimentarea bombardierelor sale strategice, a dezvaluit cotidianul Izvestia.

Citand „surse militare de rang inalt”, ziarul (detinut de concernul Gazprom si considerat a fi folosit adesea de Kremlin pentru „scurgeri de informatii” intentionate) a descris cum ar putea fi folosita o baza aeriana din Cuba ca raspuns la politica Administratiei George W. Bush, care a tot apropiat prezenta militara a SUA de granitele Rusiei. Astfel, bombardierele strategice Tu-160 si Tu-95, care patruleaza in lung si-n lat spatiul aerian international de cateva luni, ar putea face cate un „popas tehnic” la mai putin de 100 km de statul american Florida.

Desi bombardierele respective sunt capabile sa poarte rachete nucleare, nu inseamna ca acest tip de arme vor fi aduse in Cuba, dar nici nu se stie daca avioanele nu vor avea rachete la bord, in cursul misiunilor lor de patrulare. Nici Izvestia, nici publicatia britanica The Guardian, care a preluat ipoteza, nu vorbesc de posibila ampalsare de rachete nucleare rusesti in Cuba, dar au reamintit de „Criza rachetelor” din 1962, probabil cel mai tensionat moment al Razboiului Rece.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.