Noua tari europene sunt dispuse sa reactiveze procedeul "cooperarii sporite", pentru a simplifica divorturile cuplurilor binationale cu riscul de a spori ingrijorarile legate de o Europa "cu doua viteze", deja existenta prin moneda euro si spatiul Schengen, relateaza AFP.

In acest dosar, Romania, Ungaria, Austria, Spania, Franta, Italia, Slovenia, Luxemburg si Grecia sunt gata sa mearga spre o procedura numita "de cooperare sporita" si sa adreseze o cerere in acest sens Comisiei Europene, potrivit unei surse europene, citate de NewsIn.

Reprezentantii acestor tari si-au anuntat decizia in cursul reuniunii ministrilor justitiei de la Bruxelles si si-au informat partenerii cu privire la intentia de a trimite Comisiei Europene aceasta solicitare.

Franta, care prezideaza aceasta reuniune, nu s-a pronuntat, din cauza obligatiei de neutralitate, insa aceasta tara va fi cea de a noua care solicita procedura, potrivit unor surse diplomatice.

Alte cinci tari - Germania, Belgia, Portugalia, Lituania si Slovacia - "reflecta" asupra oportunitatii de a se alatura acestei initiative.

Niciunul dintre partenerii lor europeni nu s-a opus lansarii acestei proceduri, chiar daca unele state si-au exprimat rezerve.

Delegatia estona, ingijorata de aparitia unei Europe cu doua viteze, a spus ca s-ar deschide "cutia Pandorei" in cazul unei astfel de decizii, ingrijorare impartasita de Polonia, Cehia, Finlanda si Letonia.

Riscul divizarii UE este principalul repros adus procedeului de cooperare sporita, prevazut de Tratatul de la Amsterdam din 1997. Insa Europa este deja divizata in mai multe domenii, din cauza derogarilor acordate unor state, mai ales Marii Britanii, Irlandei si Danemarcei. Doar 15 tari au adoptat moneda euro pana in prezent, iar 24 din Cele 27 sunt membre ale spatiului Schengen.

Insa procedura cooperarii sporite nu a fost niciodata folosita. Ea va fi activata pentru a se ocoli refuzul exprimat de Suedia fata de propunerile Comisiei Europene pentru ajutarea cuplurilor binationale europene in "jungla" legislativa, complexa si uneori restrictiva in ceea ce priveste divorturile. "Suedia nu va participa la acest mecanism, insa nu avem niciun motiv sa-l blocam", a declarat vineri Magnus Garner, secretar de stat suedez.

Comisia va trebui acum sa fie sesizata oficial cu privire la cererea de cooperare sporita. "O vom examina, insa vrem sa vedem toate consecintele pe care le implica", a declarat comisarul pentru justitie, Jacques Barrot. Propunerea, care trebuie aprobata cu o majoritate calificata, "se va referi la legea aplicabila pentru divorturile" binationale, a precizat el. "Nu este vorba despre o armonizare a textelor", a subliniat Barrot. "Vrem sa evitam riscul unei Europe divizate pe un subiect atat de delicat", a explicat el.

"Cooperarea sporita nu este un instrument impotriva Europei, ci un mijloc de a convinge unele state cu ajutorul altor tari. Este un instrument de convingere", a declarat ministrul francez al justitiei, Rachida Dati, care a respins ideea unei "divizari". "Subiectul intereseaza toate statele, oricare ar fi pozitia lor, pentru ca se refera la viata personala a oamenilor", a subliniat ea.

In UE sunt efectuate anual 350.000 de casatorii binationale si sunt pronuntate 170.000 de divorturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.