Drumul spre castigarea presedintiei Statelor Unite este departe de a fi usor pentru candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, in pofida unui turneu european fara greseli, iar sondajele il fac pe republicanul John McCain sa creada ca are sanse sa castige alegerile, relateaza AFP.

Chiar daca senatorul de Illinois a adunat 200.000 de persoane la Berlin cu ocazia discursului sau din Germania, sondajele publicate in Statele Unite nu prezinta motive de entuziasm pentru candidatul democrat. Obama este creditat cu un avantaj redus in fata contracandidatului republican la nivel national (1-6%), insa acest avantaj continua sa scada. In pofida unei acoperiri mediatice exceptionale - criticata de tabara lui McCain, care denunta o "poveste de iubire" intre Obama si presa - candidatul democrat inspira inca neincredere.

Potrivit unui sondaj NBCNews/Wall Street Journal, publicat saptamana trecuta, 55% dintre alegatorii americani considera ca Obama ar fi alegerea "cea mai riscanta" pentru functia de presedinte al Statelor Unite. Doar 35% considera ca McCain ar reprezenta alegerea cea mai riscana pentru presedintie. "Inteleg acest lucru", a spus Obama. "Sunt nou pe scena politica, iar McCain este in spatiul politic de 25-30 de ani", a subliniat el. "Nu sunt surprins ca sunt oameni care spun ca persoana cu care sunt cel mai familiarizati este considerata alegerea cea mai putin riscanta pentru presedintie". Sondajul atesta ca 58% dintre alegatori, fata de 47% se identifica mai mult cu valorile si cu bilantul politic al lui McCain decat cu cele ale lui Obama.

Un alt sondaj, publicat joia trecuta de Universitatea Quinnipiac, este chiar mai ingrijorator pentru candidatul democrat. In acest sondaj McCain s-a distantat mai mult de Obama in Colorado si este foarte aproape de candidatul democrat in statele Michigan si Minnesota. Aceste state sunt considerate cruciale de tabara lui Obama in perspectiva alegerilor din noiembrie. Pentru a spera in victorie, Obama trebuie neaparat sa castige in aceste state si in altele, cum ar fi in Ohio, Pennsylvania, Nevada sau New Mexico. Sondajele recente preconizeaza o lupta stransa in toate aceste state, iar McCain inregistreaza un avantaj chiar in statele considerate deja castigate de democrati, cum ar fi in New Hampshire.

McCain cucereste electoratul masculin alb si mai ales persoanele de peste 65 de ani, care se prezinta in numar mare la urne. Potrivit expertilor, campania pe teren a lui McCain - cum a fost cazul saptamana aceasta in Pennsylvania sau Ohio - pare sa dea rezultate. Principala ingrijorare a alegatorilor americani nu este razboiul din Irak, ci pretul benzinei si, in aceasta chestiune, republicanul a obtinut un avantaj solid.

Senatorul statului Arizona s-a declarat favorabil reluarii forajelor petroliere in mare, cum propune presedintele George W. Bush, in conditiile in care Obama se opune acestei politici, preferand sa se orienteze asupra dezvoltarii energiilor regenerabile. Un sondaj publicat joi de postul de televiziune Fox News arata ca 71% dintre alegatori sunt favorabili forarii maritime.

"Avand in vedere ca alegatorii afirma ca energia este subiectul de ingrijorare numarul unu, inainte de razboiul din Irak, acest lucru reprezinta o sansa pentru republicani", a declarat Peter Brown, un expert de la Universitatea Quinnipiac, potrivit NewsIn.

"Vom pune accentul pe fapul ca Obama este rupt de problemele alegatorilor", a spus Alex Conant, un purtator de cuvant al Partidului Republican.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.