Bundestagul ar putea mandata in toamna Guvernul german sa ceara Consiliului European activarea clauzei de salvgardare pentru Bulgaria, iar ulterior pentru Romania, daca nu se solutioneaza cazurile de mare coruptie, a declarat pentru NewsIn presedintele comisiei de afaceri europene, Gunther Krichbaum.
Referitor la recentele rapoarte publicate de Comisia Europeana cu privire la justitia din Romania si Bulgaria, Krichbaum apreciaza decizia executivului european de a ingheta alocarea de fonduri UE pentru Sofia, dar regreta faptul ca nu a fost recomandata si aplicarea clauzei de salvgardare prin care sentintele bulgare n-ar mai fi recunoscute in spatiul UE.

"Mi-as fi dorit ca in cazul Bulgariei sa nu se faca doar o analiza necrutatoare, ci ca CE sa formuleze si recomandari concrete, adica aplicarea imediata a clauzei de salvgardare pe justitie. Din pacate CE nu a avut destul curaj sa o faca. Ceea ce nu inseamna insa ca aceasta este decizia finala, deoarece si statele membre pot solicita aplicarea clauzei de salvgardare in Consiliul European. Si cred ca trebuie sa ne gandim serios sa formulam aceasta propunere in Consiliu din partea Germaniei", a spus Krichbaum.

Presedintele Comisiei de afaceri europene a explicat ca imediat dupa revenirea din vacanta parlamentara vor discuta in comisia de afaceri europene din Bundestag rapoartele pe justitie privind Romania si Bulgaria si ca va se vor gandi daca vor solicita guvernului federal german sa ceara in Consiliul European masuri corespunzatoare.

In ceea ce priveste Romania, "imaginea este intr-adevar diferita", considera Krichbaum, dand drept exemplu pozitiv numirea ministrului Catalin Predoiu, fapt catalogat drept progres si in raportul Comisiei Europene. Cu toate acestea, deputatul german avertizeaza ca blocarea de catre Parlament a dosarelor de mare coruptie risca sa atraga activarea clauzei de salvgardare pe justitie, mai ales daca se va fi creat deja un precedent cu Bulgaria.

Krichbaum a fost de acord cu modul in care raportul CE critica Parlamentul Romaniei, catalogand ca este “de neinteles si inacceptabil faptul ca s-a impiedicat in mod artificial ridicarea imunitatii unui parlamentar, anume din lipsa de cvorum (cazul Adrian Nastase - n.r.). Taraganarea procedurilor judiciare in combaterea coruptiei la nivel inalt nu este un lucru demn de un parlament. Imunitatea are un cu totul alt sens, este gandita pentru a proteja demnitarii de anchete nejustificate, nu pentru a bloca procedurile judiciare - mai ales ca lupta anticoruptie este o cerinta UE. De aceea, daca se continua taraganarea procedurilor judiciare, cred ca trebuie sa ne gandim in mod serios la clauza de salvagardare si in privinta Romaniei. Va fi un lucru inevitabil, daca nu se ajunge in curand la rezultate credibile".

Deputatul german sublinieaza ca Romania si-a asumat niste angajamente in privinta reformei justitiei si a luptei anticoruptie odata cu aderarea, ceea ce reprezinta "o datorie ce trebuie indeplinita ca dovada a credibilitatii Romaniei in UE. Din pacate, de la 1 ianuarie 2007 constatam o tendinta regresiva in ce priveste hotararea de a continua reformele", a remarcat Krichbaum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.