Candidatul democrat la Casa Alba Barack Obama si-a depasit ieri recordul personal, adunand 200.000 de oameni la discursul de la Berlin, in care a cerut noii generatii de europeni si americani sa darame zidurile dintre aliati, rase si religii pentru a face fata provocarilor din lume, relateaza NewsIn

Intr-un discurs fara precedent intr-o campanie electorala pentru Casa Alba, candidatul democrat s-a adresat unei multimi de peste 200.000 de persoane la Tiegarten, un parc mare din centrul Berlinului, divizat pana in 1989 de Cortina de Fier.

"Cel mai mare pericol ar fi sa permitem din nou sa fim despartiti de ziduri", a declarat senatorul de Illinois, evocand divergentele dintre Europa si Statele Unite sub presedintia lui George W. Bush.

In fata terorismului, luptei impotriva incalzirii climatice, drogurilor si proliferarii nucleare, lumea "nu isi poate permite sa fie divizata", a subliniat candidatul democrat. "Zidurile dintre aliati vechi, de o parte si de alta a Atlanticului, nu pot sa ramana in picioare", a adaugat el. "Zidurile dintre cele mai bogate si cele mai sarace tari nu pot sa ramana in picioare. Zidurile dintre rase si triburi, dintre indigeni si imigranti, dintre crestini, musulmani si evrei nu pot sa ramana in picioare", a subliniat el.

"Oameni din Berlin, oameni din toata lumea, a venit vremea noastra... O noua generatie, generatia noastra, trebuie sa isi lase amprenta asupra istoriei", a afirmat senatorul in varsta de 46 de ani, care il va infrunta in noiembrie pe candidatul republican in varsta de 71 de ani John McCain.

"America nu are un aliat mai bun decat Europa", a apreciat Obama. Dar "un parteneriat adevarat necesita eforturi constante si sacrificii... aliati care stiu sa asculte, sa invete unii de la altii si in special sa aiba incredere unii in altii", a adaugat el.

"In Europa s-a raspandit prea mult ideea ca America este responsabila partial pentru ceea ce scapa de sub control in lume, in loc sa fie considerata o forta care contribuie la a o face mai buna", a spus Obama.

"In America, se ridica voci petru a denigra si nega importanta rolului Europei pentru securitatea si pentru viitorul nostru. Ambele puncte de vedere sunt gresite", a insistat el.

Candidatul democrat la Casa Alba le-a cerut europenilor sa isi continue angajamentul in Afganistan.

"Pentru poporul din Afganistan si pentru securitatea noastra comuna, trebuie sa ne ducem la bun sfarsit treaba", a declarat el. "America nu poate sa o faca singura. Poporul afgan are nevoie atat de trupele noastre, cat si de ale voastre, de sustinerea noastra si de a voastra pentru a invinge talibanii si al-Qaida, pentru a-si dezvolta economia si pentru reconstructia tarii. Miza este prea mare pentru a renunta acum", a afirmat el.

Obama, care un avans in sondaje in fata adversarului sau, care ii reproseaza lipsa de experienta, a tinut acest discurs intr-unul dintre orasele europene cele mai cunoscute americanilor, pentru a demonstra ca are "stofa" de presedinte.

"Oameni din intreaga lume, priviti Berlinul, unde un zid a cazut, un continent s-a reunificat, iar istoria a aratat ca nicio provocare nu este prea mare", a spus el.

Dupa discursul sau, intrerupt adesea de aplauze si de sloganul "Yes, we can" (Da, putem), motto-ul campaniei sale, Obama a coborat timp de cinci minute in mijlocul multimii pentru a face poze si a le strange mana simpatizantilor. Cele peste 200.000 de persoane care au venit sa il asculte au depasit cu mult recordul sau, de 75.000 de persoane venite la un miting electoral, in Oregon.

Senatorul democrat, care a ajuns la Berlin in cursul diminetii, s-a intalnit cu cancelarul german Angela Merkel si cu ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier.

In cursul turneului sau, Obama a mers deja in Kuwait, in Irak, in Afganistan, in Iordania si in Israel. El va parasi vineri dimineata Berlinul si va merge la Paris, apoi la Londra, ultima destinatie de pe agenda.

Multimea adunata intre Coloana Victoriei si Poarta Brenderburg dovedeste entuziasmul opiniei publice germane fata de acest "John Kennedy de culoare", titlul unei biografii a candidatului tradusa in germana.
Potrivit unui sondaj recent al TNS, 76% dintre germani vor o victorie a tanarului senator, fata de numai 10% care ar prefera ca McCain sa ajunga la Casa Alba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.