La invitatia directorului general al OMC, Pascal Lamy, ministrul chinez al comertului, Chen Deming, s-a alaturat celor sase negociatori reprezentand Australia, Brazilia, Statele Unite, India, Japonia si Uniunea Europeana, pentru o reuniune de 12 ore, cu scopul analizei viitorului schimburilor mondiale, relateaza NewsIn.

In contextul prelungirii discutiilor incepute luni la Geneva, Pascal Lamy a decis sa reuneasca acest mic comitet, cu speranta de a obtine un acord care ar putea fi supus ulterior aprobarii celor 153 de state membre ale organizatiei.

De la lansarea ciclului negocierilor de la Doha, la sfarsitul lui 2001, grupul s-a intalnit de mai multe ori, la nivel ministerial, ca sa incerce sa ajunga la un acord, dar este pentru prima data cand China a fost invitata sa participe, transformand acest grup informal "G6" in "G6+1".

"Participarea Chinei reflecta realitatea de acum", a comentat un responsabil al OMC.

China, care ar putea detrona Germania in 2009 din pozitia de cel mai mare exportator mondial, a jucat un rol modest in cadrul OMC dupa aderarea la Organizatie, in 2001.

In cadrul negocierilor de liberalizare a comertului mondial, China a lasat Indiei si Braziliei grija de a apara interesele tarilor emergente impotriva politicii agricole a tarilor bogate.