Ministerul de Externe de la Chisinau atentioneaza cetatenii moldoveni ca atunci cand merg in vacanta in Bulgaria, ar trebui sa solicite viza pentru o perioada care sa includa si tranzitul prin Romania, dupa ce mai multi cetateni nu au putut reveni din vacantele petrecute in Bulgaria, potrivit NewsIn.

Moldovenii care s-au confuntat cu aceasta problema au solicitat viza bulgareasca doar pentru perioada in care au avut planificata vacanta. Atunci cand au incercat sa revina acasa, la iesirea din Bulgaria li s-a aplicat stampila de iesire din tara, insa vamesii romani nu i-au lasat sa intre in Romania pentru a merge in regim de tranzit spre Republica Moldova, pe motiv ca viza de Bulgaria careia i s-a aplicat stampila de iesire din tara nu mai este valabila, iar cetatenii moldoveni nu pot astfel intra in Romania decat in baza unei vize romanesti valabile. Situatia a fost relatata de publicatia de limba rusa Komsomolskaia Pravda v Moldove.

Potrivit publicatiei, incidente de acest fel au avut loc sambata, cand cativa turisti moldoveni au ramas in vama la punctul de trecere Durankulak-Vama Veche. Publicatia a cerut explicatii privind termenul de valabilitate al vizelor pentru Bulgaria la ambasada acestui stat de la Chisinau. Potrivit unuia dintre angajatii ambasadei, Teodor Tudorov, viza este valabila pana la momentul expirarii termenului de valabilitate indicat pe ea. Daca viza este deschisa pana la data de 29 iulie de exemplu, ea ramane valabila pana in acea zi. Stampila de iesire din tara vorbeste doar despre faptul ca persoana a traversat frontiera, a explicat oficialul bulgar.

Un comunicat al Ministerului de Externe de la Chisinau anunta ca ministrul adjunct de externe Valeriu Ostalep a avut o intrevedere cu Filip Teodorescu, ambasadorul Romaniei la Chisinau, si cu Jovanina Dokova, insarcinat cu afaceri a.i. al Republicii Bulgaria in Republica Moldova. In cadrul intrevederii, Ostalep a solicitat ca la examinarea cererilor de vize depuse de catre cetatenii moldoveni la sectia consulara a Ambasadei Bulgariei la Chisinau, sa fie extinsa valabilitatea vizei cu doua-trei zile din momentul in care se planifica reintoarcerea in tara, adica timpul necesar pentru tranzitarea teritoriului Romaniei spre Republica Moldova.


Totodata, autoritatile bulgare au fost rugate sa examineze mecanismul si posibilitatile extinderii cat mai curand posibil a valabilitatii vizelor cetatenilor moldoveni care in perioada imediat urmatoare vor fi identificati cu vize expirate la vama bulgaro-romana.

Discutia cu cei doi diplomati a fost axata pe problemele ce au aparut in timpul traversarii frontierei bulgaro-romane de catre cetatenii Republicii Moldova care intentioneaza sa tranziteze Romania in baza vizei bulgare, conform recentei decizii a Romaniei si Bulgariei de simplificare a regimului de tranzit pentru detinatorii vizelor Schengen. Aceasta situatie a aparut din cauza ca, la solicitarea vizei, mai multe persoane nu au luat in calcul necesitatea detinerii inclusiv la reintoarcere in Moldova a unei vize valabile din partea Bulgariei - conditie legala necesara care permite tranzitarea Romaniei, sustine comunicatul Ministerului moldovean de Externe.

In consecinta, ministerul sugereaza solicitantilor de vize pentru calatorii in Bulgaria, precum si agentiilor turistice sa solicite la sectia consulara a misiunii diplomatice bulgare o perioada de valabilitate a vizei mai extinsa decat cea planificata pentru sedere si sa includa obligatoriu perioada necesara pentru tranzitarea Romaniei la reintoarcerea in tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.