Premierul italian Silvio Berlusconi a fost audiat de justitie de 2.500 de ori de la inceputul carierei sale politice, a fost vizitat la domiciliu de politie de 587 de ori si a platit 174 de milioane de euro sub forma de cheltuieli de judecata, informeaza NewsIn.
Berlusconi a scapat insa intotdeauna de condamnare, fie pentru ca s-au prescris faptele, fie pentru ca a fost achitat. Premierul le-a multumit parlamentarilor italieni pentru ca l-au "eliberat", acordandu-i imunitate penala, printr-o lege adoptata saptamana aceasta.

"In sfarsit, magistratii nu ma mai pot persecuta", a declarat miliardarul in varsta de 71 de ani, potrivit senatorilor care au participat la o reuniune cu usile inchise, miercuri. "De acum, sambata voi putea lucra linistit si nu va mai trebui sa ma intalnesc cu avocatii", a glumit el.

Promulgata miercuri de presedintele italian Giorgio Napolitano, legea suspenda urmaririle penale in cazul celor mai inalti patru oficiali ai statului - seful statului, premierul si presedintii celor doua camere ale Parlamentului - pe perioada unui mandat.

Aceasta este o victorie pentru liderul conservator, care sustine ca procurorii incearca sa il doboare inca de cand a intrat in politica, in urma cu 14 ani. Pe de alta parte, criticii considera ca legea vizeaza sa il scape pe Berlusconi de neplaceri legale.

Legea ii va permite lui Berlusconi, urmarit in justitie de zeci de ori, fara a fi condamnat vreodata definitiv, sa nu mai fie ingrijorat de procese in cursul mandatului sau de cinci ani. Procesul de la Milano, in care premierul si fostul sau avocat David Mills sunt acuzati de coruptie, va fi suspendat. Premierul poate alege, insa, sa renunte la imunitate si sa lupte in instanta impotriva acuzatiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.