Berlusconi a scapat insa intotdeauna de condamnare, fie pentru ca s-au prescris faptele, fie pentru ca a fost achitat. Premierul le-a multumit parlamentarilor italieni pentru ca l-au "eliberat", acordandu-i imunitate penala, printr-o lege adoptata saptamana aceasta.

"In sfarsit, magistratii nu ma mai pot persecuta", a declarat miliardarul in varsta de 71 de ani, potrivit senatorilor care au participat la o reuniune cu usile inchise, miercuri. "De acum, sambata voi putea lucra linistit si nu va mai trebui sa ma intalnesc cu avocatii", a glumit el.

Promulgata miercuri de presedintele italian Giorgio Napolitano, legea suspenda urmaririle penale in cazul celor mai inalti patru oficiali ai statului - seful statului, premierul si presedintii celor doua camere ale Parlamentului - pe perioada unui mandat.

Aceasta este o victorie pentru liderul conservator, care sustine ca procurorii incearca sa il doboare inca de cand a intrat in politica, in urma cu 14 ani. Pe de alta parte, criticii considera ca legea vizeaza sa il scape pe Berlusconi de neplaceri legale.

Legea ii va permite lui Berlusconi, urmarit in justitie de zeci de ori, fara a fi condamnat vreodata definitiv, sa nu mai fie ingrijorat de procese in cursul mandatului sau de cinci ani. Procesul de la Milano, in care premierul si fostul sau avocat David Mills sunt acuzati de coruptie, va fi suspendat. Premierul poate alege, insa, sa renunte la imunitate si sa lupte in instanta impotriva acuzatiilor.