Israelul trebuie sa fie pregatit pentru toate optiunile pentru a opri programul nuclear al Iranului, inclusiv un posibil atac, potrivit Sefului Statului Major al armatei israeliene, generalul Gaby Ashkenazi.

"Consideram, ca si Statele Unite, ca Iranul nu trebuie sa poata sa obtina arma nucleara. Calea preferata pentru a atinge acest obiectiv o reprezinta diplomatia si sanctiunile (...), dar toata lumea intelege ca trebuie sa ne pregatim pentru toate posibilitatile", a declarat generalul, aflat in prezent in vizita la Washington, potrivit NewsIn.

Seful Statului Major a evocat astfel posibilitatea unui atac israelian vizand instalatiile nucleare iraniene, asemanator celui desfasurat de tara sa in iunie 1981, vizand centrala atomica de la Osirak, din apropiere de Bagdad.

Generalul Ashkenazi se afla in prima sa vizita in Statele Unite, in calitate de sef al Statului Major. El s-a intalnit cu vicepresedintele american Dick Cheney si urmeaza sa se intalneasca joi cu seful Statului Major american Interarme, amiralul Michael Mullen.

Seful Statului Major israelian a subliniat ca "datoria" sa este sa pregateasca "armata pentru razboi, pentru a lupta si a invinge".

Astazi, premierul israelian Ehud Olmert a declarat in cursul unei reuniuni cu candidatul democrat la alegerile prezidentiale americane, Barack Obama, ca, potrivit estimarilor israeliene, Iranul va dispune de arma atomica "pana la sfarsitul anului 2009 sau inceputul anului 2010, cel tarziu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.