Europa il asteapta pe candidatul democrat la Casa Alba, Barack Obama, iar numerosi europeni sunt convinsi ca cel care va sosi joi, in Germania, va fi urmatorul presedinte al Statelor Unite, relateaza NewsIn.
Opozitia senatorului de Illinois fata de razboiul din Irak inca dinainte de a fi lansat, dorinta sa de a combate incalzirea climatica, tineretea si carisma sa entuziasmeaza opinia publica europeana, potrivit unor sondaje recente.

Daca alegerile ar avea loc in Europa, nu exista nicio indoiala ca Barack Obama ar fi cel care le-ar castiga. Dar Obama candideaza in Statele Unite, iar imaginea multimilor europene entuziasmate ar putea sa nu le placa alegatorilor americani.

In cursul sejurului sau de trei zile din Europa, Obama va incerca sa evite manifestarile intempestive de "obama-manie", ocolind pe cat posibil manifestatiile publice. El va prefera intalnirile cu liderii tarilor pe care le viziteaza, in locul bailor de multime.

Obama, angajat intr-o competitie stransa cu republicanul John McCain, vrea sa demonstreze opiniei publice americane ca poate fi un lider capabil sa apere interesele Statelor Unite chiar si in fata "prietenilor" Americii. Senatorul de Illinois vrea in special ca aliatii europeni sa se implice mai mult in Afganistan si sa participe efectiv la luptele impotriva Al-Qaida si talibanilor.

Turneul in Europa va incepe la Berlin, oras-simbol al relatiilor americano-europene si mult timp si al diviziunii lumii in doua blocuri. Candidatul urmeaza sa discute cu cancelarul Angela Merkel si cu ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier. Potrivit autoritatilor germane, reuniunea cu Merkel se va concentra pe problema Afganistanului si Irakului.

Obama va sustine si un discurs la Coloana Victoriei, din parcul Tiegarten. Potrivit anturajului sau, interventia va fi consacrata consolidarii legaturilor transatlantice. "Nu va fi un discurs politic", a anuntat un apropiat al candidatului, Robert Gibbs.

Coloana Victoriei, monument din centrul Berlinului imortalizat de cineastul Wim Wenders in "Aripile dorintei", gazduieste in mod regulat manifestatii publice si poate primi sute de mii de oameni.
Tabara McCain a denuntat deja discursul pe care Obama il va rosti la Berlin, estimand ca acesta este infatuat. In Statele Unite, toata lumea isi aduce aminte de discursurile istorice sustinute la Berlin de John Kennedy si de Ronald Reagan.

Candidatul democrat va merge vineri la Paris, unde se va intalni cu presedintele Nicolas Sarkozy, inainte de a pleca la Londra, ultima etapa a turneului sau international.

Sambata, Obama va discuta cu premierul britanic Gordon Brown si cu predecesorul acestuia, Tony Blair, aliat al lui George W. Bush. Senatorul de Illinois va participa si la o reuniune cu liderul opozitiei britanice, conservatorul David Cameron.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.