Uraganul Dolly a atins miercuri zona de coasta a statului american Texas si nord-estul Mexicului, insotit de rafale de vant de 150 de kilometri pe ora si ploi torentiale, inainte de a slabi in intensitate si de a redeveni furtuna tropicala, Informeaza NewsIn.
Autoritatile se tem insa in continuare ca ploile provocate de Dolly vor provoca inundatii in urmatoarele zile. Centrul National pentru Uragane (NHC) cu sediul la Miami, Florida, a anuntat ca Dolly ar putea provoca ploi de 51 de litri pe metrul patrat in sudul Texasului si nord-estul Mexicului in urmatoarele zile.

Centrul furtunii a atins insula South Padre sub forma de uragan de categoria 2 pe scara Saffir-Simpson, dar a redevenit rapid de categoria 1, potrivit NHC. Potrivit informatiilor comunicate de NHC joi la ora 6.00, ora Romaniei, centrul lui Dolly se afla la 90 de kilometri nord-est de Brownsville, Texas, iar vantul scazuse la 110 kilometri pe ora.

Al doilea uragan al sezonului 2008 din Atlantic, Dolly a adus ploi de 30 de litri pe metru patrat in primele ore dupa ce a atins uscatul, smulgand acoperisuri, rupand palmieri si lasand mii de localnici fara electricitate.
La Brownsville, furtuna a avariat liniile de inalta tensiunie, a scos copaci din radacini si a adus ploi abundente, provocand temeri de inundatii. "Principala problema cu aceasta furtuna va fi probabil ca va provoca inundatii", a spus John Nielsen-Gammon, climatolog din Texas si profesor universitar.
Inundatiile vor fi probabil mai grave in Mexic, unde marina a recuperat corpul unui pescar disparut in peninsula Yucatan in timpul furtunii. In Matamoros, de cealalta parte a Rio Grande fata de Brownsville, mii de persoane s-au ingramadit in adaposturi, in timp ce sistemul de canalizare nu mai facea fata cantitatii de precipitatii, iar apa depasea nivelul taliei unui om. Strazile erau patrulate de soldati, pentru a preveni furturile. Dolly a intrerupt alimentarea cu electricitate, a culcat la pamant copaci si stalpi la Maramoros, dar nu exista victime.

Guvernatorul Texasului Rick Perry mobilizase 1.200 de membri ai Garzii Nationale si a declarat stare de dezastru pentru 14 districte situate la altitudine joasa. Peste 27.000 de persoane au ramas fara electricitate, majoritatea in Cameron County, potrivit companiei de electricitate.

Furtuna a ocolit majoritatea instalatiilor petroliere de pe mare si platformele de productie din Golful Mexico. Pretul petrolului crescuse in Statele Unite, saptamana aceasta, pe fondul ingrijorarii ca furtuna va afecta productia, dar a scazut sub 125 de dolari barilul miercuri, dupa ce furtuna a ocolit instalatiile petroliere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.