Iranul va primi pana la sfarsitul anului un sistem antiaerian avansat de productie rusa, care ar putea dejuca eventuale atacuri asupra instalatiilor sale nucleare, au declarat miercuri surse israeliene din aparare, potrivit NewsIn.
Primele sisteme de rachete S-300 vor fi livrate la inceputul lunii septembrie, desi instalarea lor ar putea dura pana la 12 luni, a declarat o sursa israeliana. Iranul, care are deja rachete sol-aer TOR-M1 de la Moscova, anuntase in decembrie ca a comandat un numar specificat de rachete S-300, insa Rusia a negat ca ar avea un asemenea contract cu Iranul.

Washingtonul a condus eforturi diplomatice pentru a priva Iranul de tehnologie nucleara militara, fara sa elimine niciun moment optiunea militara. La randul sau, Israelul, care si-a antrenat aviatia pentru misiuni pe distanta lunga, a facut amenintari similare. Cele doua tari aliate au informatii diferite despre momentul la care Iranul, care neaga ca ar urmari sa capete armament nuclear, va primi rachetele S-300.
"Din cate stiu eu, este putin probabil ca aceste rachete antiaeriene sa ajunga la iranieni prea curand", a declarat secretarul american al apararii Robert Gates intr-un briefing din 9 iulie, cand a fost intrebat despre S-300, cunoscute in Occident si ca SA-20. Potrivit unui oficial american, Gates a vrut sa spuna ca vor mai trece luni de zile pana cand Iranul va avea sistemul.

Insa o sursa israeliana din domeniul apararii afirma ca Iranul are un contract cu Rusia care prevede livrarea rachetelor pana la sfarsitul anului 2008. O a doua sursa a spus ca livrarea ar putea avea loc la inceputul lunii septembrie. Expertii spun ca rachetele S-300, care pot lovi un avion aflat la 120 de kilometri distanta, vor complica un eventual raid impotriva instalatiilor nucleare iraniene, care sunt oricum numeroase, dispersate geografic si bine aparate.

"S-300 ar putea fi elementul decisiv pentru Statele Unite si Israel", a comentat Sam Gardiner, fost colonel in aviatia americana. Israelul nu are bombardiere "invizibile" precum Statele Unite, desi se crede ca fortele aeriene israeliene si-au dezvoltat tehnologii de pacalire si bruiere a radarelor.

"Nu exista nicio indoiala ca rachetele S-300 ar ingreuna un atac aerian", a spus oficialul israelian.
Israelul, considerat singura tara din Orientul Mijlociu cu arme nucleare, a efectuat exercitii aeriene de amploare luna trecuta, in Mediterana, considerate o "repetitie" pentru un posibil atac impotriva Iranului. Unii analisti le-au descris drept o tentativa de a presa Occidentul sa adopte noi sanctiuni la adresa Teheranului. Exercitiul a implicat si survolarea unor zone ale Greciei, una dintre putinele tari care au cumparat si desfasurat rachete S-300, desi oficiali de la Atena au spus ca sistemele de radar nu au fost pornite in timpul exercitiilor israeliene.

Potrivit lui Robert Hewson, redactorul-sef al revistei Jane's Air-Launched Weapons, contractul pentru rachetele S-300 a fost incheiat prin intermediul Belarusului, pentru a menaja Rusia, deja criticata de Occident pentru ca ajuta Iranul sa construiasca un reactor nuclear. "Belarus este intermediarul ori de cate ori Rusia vrea sa nege ca este vanzatorul. Dar nu se intampla nimic pe acest traseu fara ca Moscova sa aiba un cuvant de spus", a mai spus expertul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.