O suta de angajati ai centralei nucleare Tricastin, din sud-estul Frantei, au fost "contaminati usor" miercuri cu o pulbere radioactiva, a anuntat directorul centralei, un incident care intervine la doar 15 zile de la un altul petrecut la acelasi complex nuclear, informeaza NewsIn.
Incidentul a avut loc miercuri in jurul orei locale 9.30 (10.30, ora Romaniei), in incinta unui reactor care fusese oprit pentru lucrari de intretinere.

"O teava din interiorul reactorului a fost deschisa in cadrul acestei operatiuni de intretinere si a iesit pulbere radioactiva", a explicat Alain Peckre, directorul centralei nucleare a EDF, care a calificat incidentul drept "lipsit de gravitate". Este al doilea incident care se petrece la complextul Tricastin, dupa recenta scurgere de fluide radioactive dintr-o cuva a uzinei Socatri, o filiala a grupului Areva, in noaptea de 7 spre 8 iulie.

In total, in nu mai putin de 15 zile s-au petrecut patru incidente la uzinele nucleare ale Frantei. La 17 iulie, o alta scurgere de efluenti radioactivi a fost constatata intr-o uzina exploatata de o filiala a Areva la Romans-sur-Isere, in sud-est. A doua zi, 15 angajati au fost contaminati - "foarte usor", potrivit EDF - cu radioelemente pe un santier de intretinere al unei unitati de productie de la centrala nucleara Saint-Alban/Saint-Maurice (Isere).

Incidentul de miercuri a fost clasat provizoriu de nivelul zero (pe o scala de la 0 la 7) de catre Autoritatea pentru Siguranta Nucleara (ASN), "jandarmul" nuclear al Frantei. Directorul Alain Peckre a declarat ca 129 de angajati au fost dusi la infirmerie pentru examene medicale, iar din acest total 100 de persoane au fost usor contaminate cu radioelemente, contaminarea fiind de 40 de ori mai mica decat limita regulamentara anuala, a declarat Stéphanie Biabaut, directorul de comunicatii al centralei.

A fost demarata o ancheta pentru a determina cauzele incidentului, care nu are consecinte nici asupra sanatatii persoanelor, nici asupra mediului. Pe durata anchetei interne, accesul in cladirea reactorului a fost suspendat.

Incidentele petrecute anterior la Tricastin si Romans au starnit ingrijorare si indoieli intr-o tara unde energia nucleara furnizeaza 80% din electricitatea consumata. Areva a dat asigurari ca aceste doua incidente nu au "impact" asupra sanatatii persoanelor si riveranilor.
Autoritatile au mai precizat ca nu exista nicio legatura intre cele doua incidente petrecute la Tricastin in decurs de 15 zile, in locuri de exploatare diferite.

Incidentul din 7 iulie, de la uzina Socatri, specializata in deseuri, a dus la demiterea directorului. "Anomalia" fusese clasata pe treapta 1 a scalei incidentelor nucleare. Si scurgerea de saptamana trecuta de la uzina de fabricare de combustibili de la Romans-sur-Ise`re a fost clasat de nivelul 1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.