Oamenii de stiinta, reuniti la Forumul European de Stiinta din Barcelona, au afirmat ca prin captarea a doar 0,3% din lumina solara din Sahara si Orientul Mijlociu ar putea fi acoperite nevoile energetice ale intregii Europe, potrivit "The Guardian".

O regiune din deertul Sahara, mai mica decat Tara Galilor, va putea produce energie nepoluanta pentru intregul continent european. Arnulf Jaeger-Walden, comisar european pe probleme energetice, a declarat ca Europa are nevoie de doar 0,3% din lumina generata de soare in Sahara si in Orientul Mijlociu.

Oamenii de stiinta vor sa creeze "ferme solare", intinse pe suprafee imense, in desertul Sahara. "Fermele solare" vor produce energie fie prin celule fotovoltaice sau prin concentrarea caldurii pentru a fierbe apa spre a folosi energia generata.

Un alt proiect pune in vedere transportul energiei electrice prin cabluri de inalta tensiune, dar nu de curent alternativ (AC), ci curent continuu (DC). Astfel, tari ca Marea Britanie si Danemarca vor putea exporta energie eoliana sau sa importe energie geotermala din Islanda.

Nicholas Sarkozy si Gordon Brown deja au declarat ca sprijina politic proiectele, pentru a contracara oponentii ce sustin ca energia regenerabila nu va fi niciodata rentabila din cauza ca prognozele meteorologice nu sunt destul de precise.

Oamenii de stiinta sustin ca lumina solara din regiunea desertului Sahara este mult mai eficienta pentru ca este mult mai puternica. Panourile solare cu celule fotovoltaice montate in Sahara, ar produce de 3 ori mai multa electricitate decat cele montate in Europa.