Seful agentiei de informatii a Armatei SUA a dezvaluit in fata Congresului ca regimul stalinist de la Phenian poate lovi teritoriul american cu arme nucleare. De teama unui scandal politic, administratia Bush minimalizeaza amenintarea.

Coreea de Nord, unicul element nuclear de pe celebra "axa a raului", a dezvoltat tehnologia de a monta arme atomice pe rachete intercontinentale si poate ataca astfel teritoriul Statelor Unite, a declarat, in fata Congresului SUA, seful Agentiei de Informatii a Pentagonului (DIA), viceamiralul Lowell Jacoby. Intr-o interventie in fata comisiei pentru fortele armate a Senatului, Jacoby a afirmat ca, dupa aprecierea spionajului SUA, regimul stalinist nord-coreean are deja capacitatea de a fabrica focoase nucleare suficient de mici pentru a fi montate pe rachetele intercontinentale Taepodong-2. Acestea, desi nu au fost inca testate in varianta cu doua trepte de combustie, pot sa loveasca statele Alaska, Hawaii sau parti ale coastei de vest a SUA.

Declaratia sefului DIA - prima confirmare americana la acest nivel cu privire la capacitatea regimului comunist nord-coreean de a se angaja intr-un conflict nuclear cu SUA - intervine intr-un moment in care Asia Orientala pare sa fi devenit scena celor mai intense tensiuni internationale de la invadarea Irakului. Relatiile dintre China - unicul aliat al Coreei de Nord - si Japonia - cel mai important partener al SUA in regiune - se afla la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani.

Politicul dilueaza impactul dezvaluirii

Imediat dupa declaratia lui Jacoby din Senat, administratia Bush a incercat sa minimalizeze importanta analizei, pentru a contracara atacurile democratilor, care sustin ca presedintele republican duce o politica falimentara vizavi de Coreea de Nord. Impreuna cu secretarul de Stat, Bush a aruncat o umbra de indoiala asupra aprecierii DIA cu privire la capacitatea de atac a Phenianului. "Nu stim daca poate sau nu, dar, cind ai de-a face cu tirani ca (liderul nord-coreean-n.n.) Kim Jong-il, e mai bine sa presupui ca poate", a spus Bush. Cu toate acestea, el a insistat din nou asupra intentiei SUA de a rezolva criza pe cai diplomatice, sugerind chiar ca optiunea denuntarii Phenianului in Consiliul de Securitate al ONU depinde de pozitia celorlalte patru state implicate in negocierile cu nord-coreenii.

"La urma urmelor, unele dintre ele au drept de veto in Consiliul ONU", a explicat Bush, referindu-se la Rusia si China.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.